Catalonië is sinds vandaag (vrijdag 27 oktober) onafhankelijk. Althans, als het aan het Catalaanse parlement ligt. Hoe nu verder, is de vraag. De strijd voor een onafhankelijk Catalonië is niet nieuw, maar tot een onafhankelijkheidsverklaring kwam het nog niet eerder.

Al in 2014 liet Javier Tebas, toenmalig voorzitter van de Spaanse voetbalbond, weten dat buitenlandse clubs niet in de Spaanse competitie mogen uitkomen, met uitzondering van clubs uit Andorra. De Spaanse sportwetgeving staat dat namelijk niet toe en om die te wijzigen is toestemming nodig van het Spaanse parlement. Gezien de huidige verstandhoudingen zal zij zeker niet meewerken aan een wijziging van deze wet.

Blijft over: een zelfstandige, Catalaanse competitie. Niet bijster interessant, gezien de meeste clubs. Maar dat is de prijs die Catalonië betaalt voor onafhankelijkheid. Voor de grootste Catalaanse ploegen, met name voor FC Barcelona, bovendien een enorme financiële strop.

Het nationale elftal
En nationaal gezien? Het Catalaanse nationale elftal bestaat al. Johan Cruijff was tussen 2009 en 2013 zelfs coach van het team en kwam zelf ook als speler in actie voor het team. Ook zoon Jordi en Johan ‘Segundo’ Neeskens viel deze eer ten deel.

Omdat de FIFA Catalonië niet snel zal erkennen als voetballand als Europa dat zelf ook niet doet, kan het land zich aanmelden bij de ConIFA. Het moet dus hopen op een snelle officiële toetreding tot Europa, zodat het land, in navolging van onder meer Gibraltar en Kosovo, daarna eventueel de overstap naar de FIFA kan maken.

Op de hoogste drie niveaus in Spanje zijn momenteel twaalf clubs uit Catalonië actief. Op basis daarvan zal de Catalaanse competitie er zo moeten uitzien:

  Club Stad Huidig niveau Stadioncapaciteit
1. FC Barcelona Barcelona 1 99.000
2. Espanyol Barcelona 1 42.000
3. Girona FC Gerona 1 13.450
4. Gimnàstic Tarragona Tarragona 2 14.500
5. CF Reus Deportiu Reus 2 6.000
6. CF Badalona Badalona 3 4.170
7. UE Cornellà Cornellà de Llobregat 3 1.500
8. UE Llagostera Palamós 3 3.724
9. Lleida Esportiu Lleida 3 13.500
10. UE Olot Olot 3 5.000
11. CF Peralada Peralada 3 1.500
12. CE Sabadell FC Sabadell 3 11.981

Voor de groundhoppers en liefhebbers van obscure stadionnetjes onder ons leuk en als bijkomend voordeel zal het aantal toeristen op de tribunes van Camp Nou wellicht afnemen, maar veel meer voordelen biedt de onafhankelijkheid in de eerste jaren waarschijnlijk (nog) niet. Wellicht toch alles maar eens heroverwegen?