De jongste Staantribune besteedt uitgebreid aandacht aan het nieuwe trainingscomplex van Torino dat op dit moment in aanbouw is op de plek waar het verongelukte team van Il Grande Torino zijn grootste triomfen vierde. Eindelijk zal in de plaats van de ruïnes van het oude Stadio Filadelfia, sinds de gedeeltelijke sloop in 1997 een bedevaartsoord voor Toro-supporters, een waardig complex komen dat de herinnering aan de oude helden recht zal doen.

De bouw van het trainingscomplex op deze historische grond maakt veel los bij mensen die nog uit eigen ervaring kunnen vertellen over de tijd dat Torino, en niet aartsrivaal Juventus, de bovenliggende partij was in de stad. Felice Bonardi (82) is een van hen. “Het waren spelers van een andere planeet. Vooral hun manier van spelen verschilt fundamenteel van het voetbal van tegenwoordig. Zij speelden om zoveel mogelijk goals te maken. Tegenwoordig lijken spelers er alles aan te doen om geen goals tegen te krijgen.”

img_3500
Over het Nuovo Stadio Filadelfia dat in aanbouw is, heeft Bonardi gemengde gevoelens. “Dat heeft met het oude stadion eigenlijk niets te maken. ‘Filadelfia’ was een geweldige ervaring. In dat stadion had je direct contact met de spelers, zó dicht was je als toeschouwer bij het veld. Als bij de zijlijn werd ingegooid, stonden ze een meter of wat van je vandaan. Je kon zo tegen ze praten. Het was een soort bomboniera (snoepdoos, red.).”

De inauguratie van het complex zal hij zeer waarschijnlijk aan zich voorbij laten gaan. Niet alleen vanwege zijn steeds slechter wordende gezondheidssituatie, maar vooral omdat hij zich het oude stadion nog zo goed kan herinneren dat hij bang is voor een enorme teleurstelling. “Het zal ongetwijfeld mooi en modern zijn, maar het zal de vergelijking met het Filadelfia van mijn tijd in geen enkel opzicht kunnen doorstaan.” Over de sfeer in het stadion zegt hij tot slot iets heel moois: ‘Ik heb in die tijd nooit iemand iets op het veld zien gooien. De mensen kwamen om de wedstrijd te zien, niets anders. Om de spelers te zien voetballen. Om twee uur door te brengen in een atmosfeer van harmonie. Om de alledaagse ellende even te vergeten. Die tijd komt nooit meer terug.”

stadio-7
Een ander geluid komt van Domenico Becceria (54). De voorzitter van het Museo del Grande Torino laat er geen misverstand over bestaan: “Voor de fans is het de bekroning van een droom, de wedergeboorte van een tempel en een terugkeer naar huis.” Hoewel het complex niet kan worden opgeleverd op de beoogde datum (17 oktober 2016) hoeven de aanhangers van Torino volgens hem niet te wanhopen. “Dit uitstel is niet leuk, maar zal geen afstel zijn. En langer wachten zal de feestvreugde bij de inauguratie alleen maar verhogen.”

Meer over het oude en nieuwe Stadio Filadelfia kun je lezen in Staantribune #8, nu verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België en in de webshop (ook zonder verzendkosten met nummer 7!). Of word nu lid van Staantribune en ontvang het magazine automatisch op de mat.