Er zit een magere oude man met grote dorst aan de toog. Zijn slobbertrui heeft hij in zijn broek geduwd. Op een bank staart een andere stamgast, met brillantine in het haar, boven zijn bier naar buiten. De televisie staat aan, maar er is niemand om te kijken. Café Feyenoord aan de Van Stralenstraat in Antwerpen is leeg. Op de dag van de kampioenswedstrijd van Feyenoord is het wel druk geweest, zegt de uitbater. Veel Nederlanders die in de buurt waren, kwamen naar Feyenoord – Heracles kijken. Maar nu, een dag later, lijkt het wel of iedereen naar Rotterdam is afgezakt voor de huldiging op de Coolsingel.Café Feyenoord - Antwerpen
De stichter van café Feyenoord overleed op 1 januari 2013 op 91-jarige leeftijd. Chris Smits heette hij en hij was een oud-wielrenner. Zijn vader baatte vroeger in Rotterdam een café uit in de Oranjeboomstraat en Chris’ zus was getrouwd met oud-Feyenoorder Piet Steenbergen, die na thuiswedstrijden in het café kwam helpen om de supporters te plezieren. Chris hield in dezelfde straat als zijn vader ook een café, dat hij noemde naar zijn wielerclub: RRC Feijenoord. Maar na zijn wielercarrière, toen hij een tijdje als gangmaker reed op de piste in het Antwerpse Sportpaleis, was hij in België komen wonen. Hij opende er café Feyenoord in het noorden van de stad.

De man die nu het café uitbaat – de derde of vierde al sinds Smits’ overlijden – heeft weinig met Feyenoord, maar alles in het interieur dat aan de club herinnert, is gebleven zoals het was. Het is alleen ouder en stoffiger geworden.

Café Feyenoord - AntwerpenCafé Feyenoord - AntwerpenCafé Feyenoord - Antwerpen
De kaartjes van tickets die op het bord zijn geprikt, dateren van begin 2000. Er is een hele rij gehandtekende foto’s van Feyenoord-spelers te zien en eentje van een ietwat bollig ogende Giovanni van Bronckhorst als assistent-trainer. Er hangen een paar verkleurde sjaals van Europese duels – tegen Glasgow Rangers onder andere – twee oude elftalposters boven de bingokasten en een zwart-witte actiefoto van Ronald Koeman. Ooit hing er ook een door alle spelers gesigneerd Feyenoord-shirt. “Hier komen soms groepen van tien of twintig man binnen en als je je dan even omdraait om een glas te pakken, dan is zoiets snel verdwenen”, zucht de cafébaas.

Maar dat betekent niet dat er niets meer is om trots op te zijn. Aan het plafond hangt een rare ventilator, opgebouwd uit zes rode en witte benen. “Een kunstenaar vroeg of hij dat mocht maken. Ik heb gezegd: doe maar, maar die benen moeten wel in het rood en wit van Feyenoord om toch wat bij het interieur te passen.” Het levert bij alle Nederlandse klanten telkens verbouwereerde blikken op. En een grijns bij de uitbater. “Ik zeg dan altijd: ‘Da edde gijlen in Rotterdam nie, hé?’”Café Feyenoord - Antwerpen Café Feyenoord - Antwerpen Café Feyenoord - Antwerpen