Iedereen kent Burnley als de Clarets, vernoemd naar het bordeauxrood in het shirt. Maar de eerste bijnaam was Turfites vanwege stadion Turf Moor. Geen heel spannende bijnaam. Dat is Royalites wel. Daarvoor moeten we terug naar 1886.

In dat jaar werd Turf Moor, als eerste Britse voetbalstadion, bezocht door een lid van de Britse koninklijke familie. Prins Albert had het naastgelegen Victoria Hospital geopend, toen hij hoorde dat iets verderop Burnley – Bolton Wanderers werd gespeeld. Als een ware groundhopper haastte hij zich naar Turf Moor en zo kon hij Burnley op zijn lijstje zetten. Het publiek op Turf Moor was helemaal van slag door het koninklijke bezoek en veel mensen kochten een duurder kaartje om maar in de buurt van de prins te zitten. Door dat bezoek kreeg Burnley de bijnaam de Royalites.

Bovendien werd in het clublogo een leeuw opgenomen, het symbool van de koninklijke familie. Prins Albert vond een bezoekje wel genoeg, maar de koninklijke liefde voor Burnley bleef. In 1914 speelde de club de FA Cup-finale tegen Liverpool. Voor het eerst in de geschiedenis kwam een regerend vorst naar deze finale kijken: George V, zoon van Prins Albert. Officieel was hij neutraal, maar stiekem had hij natuurlijk een grote voorkeur voor Burnley. Hij zag de Royalites met 1-0 winnen. De sympathie voor Burnley is in de familie gebleven.

Prins Charles, zijn achterkleinzoon, gaf in 2012 namelijk toe fan te zijn van de Clarets en iedere zaterdag de uitslag van de club op te zoeken. Helaas is zijn zoon Prins William geen fan van Burnley. Die is supporter van Aston Villa, een andere club die in claret and blue speelt. De bijnaam Royalites verdween en Clarets kwam steeds meer in zwang na 1910, het jaar waarin Burnley besloot de groene pechshirts te vervangen voor het bordeauxrood.

Clarets, Turfites en Royalites. Geen supporter van een andere club die de fans van Burnley zo noemt. Voor hen zijn het de Dingles. Die term is afkomstig van de soapserie Emmerdale. Al sinds 1972 komt deze serie, die zich afspeelt in een fictief stadje in Noord-Engeland, op de Britse televisie. In Emmerdale woont de Engelse variant van de familie Tokkie: de familie Dingle. En net zoals ‘tokkies’ in de Nederlandse taal is ingeburgerd als benaming voor een asociale familie, is Dingles dat in Engeland. De Dingles zijn een familie van criminele, werkloze asocialen. Inteelt is ze ook niet vreemd.

Deze eigenschappen worden de inwoners van Burnley ook toegedeeld door hun tegenstanders. De supporters van rivaal Blackburn Rovers begonnen Burnley de Dingles te noemen en nu is dat een ingeburgerd begrip. Google maar eens op Burnley en Dingles en je ziet allerlei photoshopwerkjes. Dé meezinger voor Rovers-fans tijdens de derby is de klassieker “Your father is your brother, your sister is your mother, you all shag each another, the Dingle family” op de melodie van The Adams Family. Daarnaast is in Blackburn het dragen van een T-shirt met de tekst Dingles eat bananas with their feet erg populair. 

Burnley – Everton op tv!
Onze partner Ziggo Sport zendt dit weekend onder meer Burnley – Everton (zaterdag 13.30 uur) en Liverpool – Newcastle United (zaterdag 18.30 uur) live uit op Ziggo Sport en Ziggo Sport Select. 

Check hier welke duels Ziggo Sport dit weekend nog meer live uitzendt.

Meer over Burnley in het boek Van Middlesbrough naar Millwall van Joris van de Wier, ALLEEN nog te bestellen in de Staantribune Webshop (niet meer bij reguliere boekhandels of online boekverkopers!).