Als er één landenderby is met een diepgewortelde historie, dan is het wel Oostenrijk – Hongarije. Deze wedstrijd in poule F wordt vanavond om 18.00 uur in Bordeaux gespeeld. Op Argentinië en Uruguay na stonden er nooit twee voetbalnaties zo vaak tegenover elkaar. Ruim 51 jaar vormden beide landen met delen van Italië, Montenegro, Polen, Roemenië, Servië en Oekraïne het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. De twee landen hebben een enorme invloed gehad op het Europese voetbal. Het voormalig Wunderteam tegen het land dat ooit de wereld verbijsterde als de Magnificent Magyars van Ferenc Puskás.

De vereniging van beide landen begon in 1521 heel simpel: Anna van Bohemen, de dochter van de koning van Hongarije, stapte in het huwelijksbootje met Aartshertog Ferdinand van Oostenrijk. Toen de vader van de Hongaarse prinses overleed, kreeg Ferdinand Hongarije en een deel van het huidige Tsjechië onder zijn bewind. Geen onaardige erfenis. Van 1867 tot 1918 vormden beide landen een van ‘s werelds grootste mogendheden. Oostenrijk en Hongarije waren wel losse entiteiten en hadden dezelfde rechten en machten. Ondanks de monarchie hadden de landen begin twintigste eeuw aparte voetbalbonden.

De derby is niet zo heftig als Hongarije – Roemenië, maar moet niet worden onderschat. Lees meer over deze wedstrijd in de nieuwste Staantribune, waarin we op geheel eigen wijze vooruitblikken op het EK in Frankrijk. Je kunt het magazine los bestellen via de webshop of aanschaffen bij een van de duizend verkooppunten in Nederland en België.

Vaderdagpakket!
In de webshop is tot en met vrijdag 17 juni ook een speciaal Vaderdagpakket te koop, met alle Staantribunes die tot nu toe zijn verschenen! Uiteraard kun je ook een abonnement (voor zes nummers) afsluiten op Staantribune.
mockup_COVER_nr06
Mockup_Engeland_nr6
Mockup_hetVeld
Mockup_Sochaux_nr6