Vandaag exact 135 jaar geleden, op 8 november 1882, verscheen in de Schotse krant The Dundee Courier and Argus het (zéér) korte bericht dat “A Brussels Football Club has been established”. Dat kernachtige zinnetje maakt van de Brussels Football Club de oudste voetbalclub van België.

De eerste moderne Belgische voetbalclub zag dus het levenslicht in Brussel en niet in Antwerpen, zoals vaak wordt aangenomen. De Antwerp Football Club werd immers pas officieel gesticht in 1887. De precieze stichtingsdatum voor de Antwerpse traditieclub is niet bekend.

Al dienen de supporters van Royal Antwerp niet te treuren. Omdat de Brussels Football Club al voor het einde van de negentiende eeuw ter ziele ging, kan Antwerp FC met recht en reden de titel van Great Old blijven claimen.

Pleidooi voor meer onderzoek
De Brussels Football Club zag meer dan waarschijnlijk het levenslicht in het Brusselse Terkamerenbos of iets verderop in Elsene, waar al vanaf midden 1860 druk werd gevoetbald. Dat gebeurde op een braakliggend terrein dat Ten Bosch werd genoemd.

Op diezelfde plek zou enkele jaren later architect Victor Horta zijn eerste bouwwerk, het Hotel Tassel (1894) neerzetten, waarmee hij de aftrap van de Art Nouveau gaf. Het voetbal en de voornaamste architectuurbeweging die België voortbrachten, ontstonden dus op dezelfde plek.

Voor auteur Kurt Deswert, die de ontdekking deed tijdens research voor zijn boek Aftrap in Brussel, over de geschiedenis van het voetbal in Brussel, toont de 135-jarige vergeten verjaardag aan dat België kan buigen op een fascinerende voetbalgeschiedenis, maar wel één waar nog steeds nauwelijks onderzoek naar gedaan is: “Het voetbal in België brengt al anderhalve eeuw miljoenen mensen op de been, maar in tegenstelling tot in het buitenland, besteedden we in ons land erg weinig aandacht aan de origine van de sport, haar geschiedenis en maatschappelijke betekenis. Er is zeker een taak weggelegd voor de voetbalbond, de clubs en het academische leven om dit sociaal en cultureel erfgoed te beschermen, te ontsluiten én openbaar te maken. De enorme pioniersrol die België speelde in de ontwikkeling van het voetbal moeten we immers beter internationaal uitdragen.”