De staantribunes van Jette
Branieschoppertjes betreden brallend het kunstgrasveld van RSD Jette, een club in het gelijknamige plaatsje in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Slechts aandacht voor elkaar en hun flitsende outfits en kapsels, de training lijkt bijzaak. De lichtmasten branden, ook in maart wordt het nog vroeg donker. Aan de rand van het veld, in het halfduister, loopt een man met een camera. Het interesseert de heren niet, en waarvoor hij komt nog minder. Dat is niet zozeer het Stade Communal, waarvan dit veld een bijveld is. Om een deel van het veld heen liggen de restanten van wat ooit een stadion is geweest. Fantastische restanten, zoals je ze vrijwel nooit meer ziet. Overwoekerd, verzakt, steil. Dat heeft de fotograaf al tijdens zijn eerste bezoek aan het terrein gezien, op een bewolkte dag in november 2014. Toegegeven, er is enige fantasie voor nodig en je moet het kunstgras even wegdenken. Maar als aan die voorwaarden is voldaan, kan een voetbalromanticus zich hier laven aan puur verleden.

01 jette

02 jette03 jette

Skyboxen, mos en Hazard
En niet alleen in Jette. Brussel en omgeving herbergen de nodige verlopen schoonheden op voetbalgebied. Zoals in het plaatsje Braine-le-Comte. Daar bevindt zich het veld van Stade Brainois SC. Een vervaarlijk naar achteren leunende tribune en basic skyboxen maken dit veld tot een heerlijkheidje. Een jeugdtrainer vindt het overigens maar gek dat zijn bezoek niet voor Eden Hazard komt, die hier als mini zijn eerste balletjes trapte.

Of wat te denken van het stadion waar Maccabi Brussels voor anderhalve man en een paardenkop zijn wedstrijdjes afwerkt, Stade Adrien Bertelson? Een groot deel van de tribunes is begroeid met vrolijk wuivend gras, mos krijgt alle gelegenheid tot groeien. Een klein gedeelte van het stadion wordt onkruidvrij gehouden. Hier pasten ooit zeker twintigduizend mensen in. Dat zal nooit meer gebeuren.04 stade brainois05 stade brainois 06 stade bertelson 07 stade bertelson

Megalomane tragiek
Het Drielindenstadion in Watermaal-Bosvoorde is een verplicht nummer voor elke stadionbezoeker. Een enorm stadion dat ooit plaats heeft geboden aan veertigduizend toeschouwers. Die zijn er alleen bij de openingswedstrijd geweest overigens. Het is eigenlijk een vrij saaie, betonnen bak die in zijn vorm wel wat weg heeft van het oude Parkstadion van Schalke 04, maar het verhaal erachter en de nutteloosheid ervan maken het bouwwerk toch fascinerend. De treden van de staanplaatsen zijn spekglad en levensgevaarlijk, toch kan iedereen die het wil het stadion in. Er ligt zelfs een parkje omheen waar de buurtbewoners hun viervoeter uit kunnen laten en waar wat speeltuintjes zijn aangelegd. Dat laatste werkt behoorlijk ontnuchterend, dit soort burgerlijkheid wil je niet in de nabijheid van zo’n vreemd en megalomaan stadion. Al met al een bijzondere plek, maar niet bepaald doordrenkt van voetbalsfeer.

08 drielinden 260315 09 drielinden 260315 10 drielinden 260315 11 drielinden 260315 12 drielinden 260315

AC le Roeulx, c’est nous
Nee, dan AC le Roeulx. Een terrein dat op zijn laatste benen loopt. Er is namelijk door de gemeente geld vrijgemaakt om een kunstgrasveld aan te leggen. Er zijn mensen die niet vrolijk worden van de huidige accommodatie, die grenst aan een kerkhof. Maar de fijnproever voelt het: hier wordt nog echt gevoetbald. Op een baggerveld. De toeschouwers bevinden zich onder een lekkend afdakje waar een vreemd podium is gebouwd met welgeteld één stoel erop. De doelen hebben hun beste tijd gehad, het afdakje op het tweede veld is zo mogelijk nog bouwvalliger dan dat op het hoofdveld. In de verte ligt het dorp, alles is zeiknat. De kleedkamer is een varkensstal. Het begint te schemeren. De bezoeker is verliefd.

13 ac le roeulx 260315 14 ac le roeulx 260315 15 ac le roeulx 260315 16 ac le roeulx 260315 17 ac le roeulx 260315 18 ac le roeulx 260315 19 ac le roeulx 260315 20 ac le roeulx 260315

Terug naar Jette
Na het memorabele rendez-vous in Roeulx wordt besloten tot een tweede bezoek aan Jette. Daar aangekomen ergert de man met zijn camera zich niet eens aan het ijdele gebral van de jonge voetballers. Hij heeft slechts oog voor de restanten die, half verscholen in het donker, een nog grotere magie in zich blijken te dragen. Hij besluit ter plekke dat het een voetbalromanticus is toegestaan er meerdere liefjes op na te houden.

21 jette 23 jette