Welke Nederlander speelde in de Champions League maar nooit in de eredivisie? Deelnemers van een voetbalquiz zullen veelal met Jordi Cruijff op de proppen komen of met Jimmy Hasselbaink. Een ander goed antwoord is André Krul, afgelopen jaar derde keeper van Cambuur Leeuwarden en op dit moment keeper van het Japanse Iwaki FC.

Vanaf 2012 werkte Krul zes clubs in vijf landen af, en dan rekenen we nog niet eens de stages in Zuid-Afrika en Spanje mee. Vooral de periode bij Boyacá Chicó in het Colombiaanse Tunja was “bizar”, zo vertelt de 29-jarige voetbalnomade in Staantribune nummer 7. Een Nederlandse reporter, Boris Braak, ging bij hem op bezoek in zijn periode in Colombia:

Het item werd veelvuldig bekeken door Colombianen. Krul was namelijk de allereerste Nederlander én op dat moment de enige Europeaan in de Colombiaanse hoogste afdeling, de Primera A.

Boyacá Chicó had een in de paardenhandel steenrijk geworden eigenaar. “Een echte macho. Hij reed in de grootste auto die ik ooit gezien heb.” Veelzeggend is dat de eigenaar supporters betaalde voor foto’s van bierdrinkende spelers. “Hij en de trainer hadden zo hun eigen informanten rondlopen. De trainer bezocht ook onverwacht spelers thuis om hun koelkast te checken op alcohol. In mijn tweede seizoen brak ik tijdens een training mijn kaak en was ik maanden uitgeschakeld. Kwam de trainer me thuis opzoeken om te controleren of ik wel thuis zat en echt nog niet kon spelen.”

Lees het hele interview van Sander van Lubeck met André Krul in de nieuwe Staantribune.

mockup_COVER_nr07Verder in dit nummer onder meer: herinneringen aan De Meer, Café De Vrolijkheid, het ‘tweede huis’ van veel supporters van PEC Zwolle, een reportage over voetbalstad Leipzig, schrijver Herman Brusselmans – ooit bestempeld als “de toekomst van het Belgische voetbal” – en een achtergrondverhaal over The Old Firm tussen Celtic en Glasgow Rangers, die komend seizoen weer op het programma staat.