Heb jij, net als Staantribune-volger Rico de Jong, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.

Samen met een vriend stak ik begin maart de Noordzee over voor een weekendje Manchester, om een andere vriend te bezoeken die daar studeert. Bij zo’n weekend in Engeland hoort natuurlijk een voetbalwedstrijd en daarom werd ver van tevoren al uitgeplozen wat er op de zaterdag mogelijk was. De keuze was er een die voor het grote publiek wellicht niet voor de hand ligt: FC United of Manchester tegen Kidderminster Harriers in de Vanarama National League North, het zesde niveau in de Engelse voetbalpiramide.

De reden om niet naar het grote Manchester United te gaan, was vanwege de enorm hoge kaartprijzen die de club hanteert. Dat is een van de redenen voor het ontstaan van FC United of Manchester: een groep supporters van Manchester United was de hoge kaartprijzen en toegenomen commercie beu, en richtte in 2004 met FC United of Manchester hun eigen protestclub op. De liefde voor Manchester United is nog overal rondom de club zichtbaar, al weigert FC United of Manchester mee te doen aan de commercie die het hedendaagse voetbal in zijn greep heeft. Zo heeft de club geen shirtsponsor en zijn de prijzen voor tickets en een biertje vriendelijk te noemen. Ook is het merendeel van de gezongen liederen bedoeld als protest tegen de Amerikaanse eigenaren van Manchester United en de grote commerciële televisiezenders.

Ruim voor aanvang van de wedstrijd waren we aanwezig op Broadhurst Park. Het stadion, dat vorig jaar is geopend, stelt niet heel veel voor, maar is gezien het niveau van de club alleraardigst. Zo kent het stadion naast een hoofdtribune nog een redelijk grote staantribune, recht achter de goal, waar de fanatieke aanhang van FC United of Manchester hun club steunt.De Groundhop: FC United of Manchester
Na het bekijken van de ground hadden we nog even de tijd voor de wedstrijd begon. Daarom besloten we wat pints te bestellen in de kantine van het stadion. Hier stonden zowel supporters van de thuisclub als een deel van de tweehonderd meegereisde Kidderminster-supporters gebroederlijk naast elkaar wat te drinken. Toen iemand opmerkte dat wij een groepje Nederlandse groundhoppers waren, werden we al snel een attractie, vooral voor het bestuur van Kidderminster. Er ontstond een leuk gesprek, waarbij de directieleden de ene na de andere anekdote over hun bezoekjes aan Nederland oprakelden, tot grote hilariteit van de omstanders. Ze leken het zelfs vervelend te vinden dat er nog een wedstrijd op het programma stond.

Een paar minuten voor het begin van de wedstrijd betraden we de staantribune tussen de fanatieke FC United-aanhang. Waar die club zich op het moment van ons bezoek in de grijze middenmoot begaf, daar doet Kidderminster een serieuze gooi naar de titel en dus hadden we vooral verwacht dat de uitploeg de bovenliggende partij zou zijn. Dit was ook het geval, maar het lukte The Harriers maar niet om door de stugge verdediging van FC United te komen. Vlak voor rust gebeurde waar FC United op hoopte: een slippertje achterin en dit werd genadeloos afgestraft. 1-0 voor de thuisploeg.De Groundhop: FC United of Manchester De Groundhop: FC United of Manchester
Na rust bleef Kidderminster zoeken naar een doelpunt, maar FC United speelde precies hoe je het op dit niveau verwacht: verdedigen en de bal zo snel mogelijk een peer naar voren geven. Ze werden hierin gesteund door de ruim 2.500 aanwezige thuisfans, die de spelers negentig minuten lang hartstochtelijk toezongen. Toen de goed spelende doelman van FC United ook de laatste kansen van Kidderminster in de slotfase onschadelijk wist te maken, floot de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd. De sfeer op de staantribune was uitstekend en de spelers kwamen persoonlijk naar de fans om hen te bedanken voor hun steun. Zodoende kon ik dus een selfie maken met de winnende aanvoerder.

De Groundhop: FC United of Manchester
Tevreden konden we terugkijken op deze mooie zaterdag. Het niveau was niet bepaald om over naar huis te schrijven, maar verder klopte alles. Hier wordt voetbal namelijk gewoon nog in zijn puurste vorm beleefd, ver weg van alle Aziatische eigenaars en rare aanvangstijdstippen. Mensen kunnen hier nog met een biertje naar de wedstrijd kijken, anekdotes uitwisselen met uitsupporters en de spelers letterlijk vooruit schreeuwen op een staantribune. Toen we in de bus zaten en lazen dat Manchester United in een gezapige wedstrijd 1-1 had gelijkgespeeld tegen AFC Bournemouth, wisten we het zeker: we hadden de goede keuze gemaakt door naar Broadhurst Park te gaan.

Heb jij, net als Staantribune-volger Rico de Jong, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.