De oudste interland ter wereld wordt vanavond nieuw leven ingeblazen: Schotland vs Engeland. Op papier een vriendschappelijke wedstrijd, maar de Schotten smachten ernaar om ‘The Auld Enemy’ te verslaan. Deze wedstrijd is een soort ‘Braveheart’ op het voetbalveld en dat is nooit vriendschappelijk.
Scotland v England Denis Law v Bobby Moore, Home International at Hampden Park, 1966

Van 1872 tot en met 1989 werd de wedstrijd jaarlijks gespeeld maar, geplaagd door hooliganisme, werd besloten van die traditie af te stappen. Pas vorig jaar speelden de aartsvijanden vriendschappelijk tegen elkaar, vanwege het 150-jarige bestaan van de Engelse FA. De Engelsen wonnen die wedstrijd met 3-2. Het experiment beviel beide landen zo goed, dat werd besloten dit jaar een terugwedstrijd te spelen.

Het is pas het tweede bezoek van de Engelsen aan Schotland in 25 jaar. De laatste keer was in de play-offs voor Euro 2000. Engeland won toen met 0-2 in Glasgow. Vanavond willen de Schotten eindelijk weer eens in eigen huis winnen. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een stunt. De wedstrijd wordt op Celtic Park gespeeld, dat veel intimiderender is dan het weidse Hampden. Het zal een koude novembernacht worden in Glasgow. Schotland is in vorm de laatste maanden. Het ‘Flower of Scotland zal geweldig klinken en de fans zullen van de eerste tot de laatste minuut achter de ploeg staan. Of dat genoeg is, zal moeten blijken.