Een van de belangrijkste dagen op de Engelse voetbalkalender is Boxing Day. Na het eetfestijn heeft iedereen zin om eruit te gaan. Waar het kerstvoetbal in Nederland snel werd afgeschaft na genuil van voetballers, zal dat in Engeland nooit gebeuren. Daarvoor is de traditie te belangrijk. Staantribune selecteerde de interessantste wedstrijden uit de vijf hoogste divisies.

Premier League: Liverpool – Newcastle United

Vorig jaar waren alle kenners het er wel over eens dat Manchester City de komende jaren steeds kampioen zou worden. Dat kan natuurlijk nog steeds, maar voorlopig is Liverpool koploper. Voorheen waren het niet de topwedstrijden waar de Scousers veel punten liet liggen, maar wedstrijden tegen de Southamptons, Burnleys en Newcastles van deze wereld. Aan Klopp en zijn mannen de taak om te laten zien dat ze die fase zijn ontgroeid.

Championship: Leeds United – Blackburn Rovers

Leeds United degradeerde in 2004 uit de Premier League. Veel mensen dachten dat het maar tijdelijk zou zijn, maar wanbeleid op wanbeleid zorgde ervoor dat de club nog steeds niet terug is. Dit seizoen, met de knettergekke Marcelo Bielsa op de bank, lijkt het eindelijk te klikken. De Whites staan bovenaan in de Championship en deze wedstrijd tegen Blackburn Rovers is al weken uitverkocht. Een heerlijk jaren negentig-affiche met de kampioenen van 1992 en 1995 tegen elkaar.

League One: Sunderland – Bradford City

Sunderland is een kleine hype sinds de Netflix-docu over de club, al gaat het in Nederland vooral over de legendarisch slechte vertaling. De club, die nu derde staat in League One, heeft voor deze wedstrijd tegen Bradford City al 45.000 tickets verkocht en nog steeds bestellen supporters tickets. Het toeschouwersrecord op het derde niveau in Engeland staat op 49.000. Zoveel mensen waren er bij Sheffield Wednesday – Sheffield United op Boxing Day in 1979. Het Stadium of Light is net niet groot genoeg om dat aantal te evenaren, maar knap is de opkomst wel.

League Two: Notts County – Macclesfield Town

In de absolute kelder van het Engelse profvoetbal nemen de nummer een-na-laatst en laatst het tegen elkaar op. Voor de oudste profclub ter wereld is het zaak om deze wedstrijd tegen Macclesfield Town te winnen, want anders kunnen ze hun eretitel kwijtraken. Stoke City (van 1863, net een jaartje jonger) neemt die dan over. Voor Macclesfield Town, dat twee punten achter Notts County staat, is het natuurlijk ook van groot belang om op Meadow Lane te winnen. Verwacht een wedstrijd met veel hoofball en smerige tackles. Engels voetbal in optima forma.

National League: Wrexham – Salford City

Twee clubs die Notts County en Macclesfield Town volgend seizoen kunnen vervangen zijn Wrexham en Salford City. De nummers 3 en 2 van de National League spelen tegen elkaar op de Racecourse Ground. Een klassieke Good versus Evil. Wrexham is een stokoude club die in handen is van de supporters en een belangrijke plek inneemt in de samenleving. Salford City is een speeltje van miljonairs als Peter Lim en Gary Neville en de ultieme media darlings. Als het een echt kerstverhaal is, wint Wrexham morgen.