Zoals ieder seizoen is er ook dit jaar weer een overvol programma op Boxing Day (Tweede Kerstdag) op de Britse eilanden. Zowel in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland wordt een volledige speelronde afgewerkt, die niet zelden het hoogste toeschouwersaantal van het seizoen oplevert. Na de hele dag met de familie op elkaars lip te hebben gezeten, wil elke Brit het huis uit. Voor feministen een gruwel, maar dat vermaak loopt vaak langs seksistische lijnen: vrouwen gaan op koopjesjacht en mannen gaan naar het voetbal. Voor die tweede categorie selecteerde Staantribune een top 10 van mooiste wedstrijden op deze Boxing Day:

10. Aberdeen v Inverness Caledonian Thistle
Aberdeen 25
We trappen deze top 10 af in het hoge noorden van Schotland, waar Aberdeen het opneemt tegen Inverness Caledonian Thistle. Het zijn momenteel mooie tijden voor de Reds. In 1985 pakte de club, destijds getraind door Alex Ferguson, voor het laatst de titel. Het was tevens de laatste keer dat een andere club dan Celtic of Rangers Schots kampioen werd. Omdat Celtic pas op 27 december speelt, kan Aberdeen bij winst op Inverness de koppositie overnemen.

9. York City v Northampton
York 8
Buiten Londen straalt geen enkele stad in Engeland zoveel kerstsfeer uit als York. Het middeleeuwse stadje wordt deze dagen overspoeld door toeristen en de lokale middenstand beleeft topdagen. Voor de lokale voetbalclub York City ziet het er minder vrolijk uit. De Minstermen staan net boven de degradatiestreep en zullen moeten vechten om niet te degraderen uit de Football League. Tegenstander Northampton Town heeft daarentegen sportief een topseizoen en lijkt op weg naar League One.

8. Brentford v Brighton & Hove Albion
Brentford2 12
Iedere voetballiefhebber moet eenmaal in zijn of haar leven een wedstrijd op Boxing Day in Londen hebben bezocht. De stad straalt deze dagen de ultieme kerstsfeer uit en bij de voetbalclubs zitten de tribunes vol met kerstmannen. De leukste wedstrijd in Londen op deze dag is tussen Brentford en Brighton. Niet alleen is Griffin Park een pareltje, het is ook een belangrijke wedstrijd. Brentford heeft sinds het ontslag van Marinus Dijkhuizen de weg naar boven gevonden, terwijl Brighton tweede staat en vorig weekend pas voor het eerst verloor. Bezoek vooraf The Griffin of een van de andere pubs rond het stadion.

7. Liverpool v Leicester City
Liverpool 18
De meest in het oog springende wedstrijd in de Premier League is die tussen Liverpool en Leicester City. De revolutie onder Klopp verloopt moeizaam en de achterstand op de verrassende koploper Leicester City is ondertussen al veertien punten. Vorig weekend won de ploeg van Claudio Ranieri al op het veld van buurman Everton en eigenlijk zou het niemand verbazen als de Foxes ook op Anfield gaan winnen.

6. Aldershot Town v Woking
Aldershot 29
Waar in het profvoetbal weinig derby’s meer worden gespeeld, op Boxing Day zie je nog altijd wel veel burenruzies in het non-League voetbal. Misschien wel de leukste is Aldershot Town v Woking. Deze derby trekt altijd veel volk, zelfs nu beide clubs in de middenmoot vegeteren. De Recreation Ground van Aldershot Town is een voorbeeld van een klassiek Engels stadion: veel staanplekken en oude meuk. Het hoofdkantoor van de Bulgaarse geheime dienst achter de hoofdtribune (foto) maakt het helemaal af.

5. Arbroath v East Stirlingshire
Arbroath 22
Door het zachte weer is het lastig om een kerstgevoel te krijgen. Gelukkig is er nog altijd Arbroath, waar het zelfs in de zomer fris is. Het stadion ligt namelijk pal aan de Noordzee. Bij een zware storm kunnen golven zelfs het stadion in slaan. Het belooft flink te gaan stormen in Arbroath op Boxing Day, dus ideaal als je toch tot op het bot verkleumd wil raken deze kerst. Daarna steek je de straat over en pak je een lekkere pint in Tuttie’s Neuk, de kroeg waar de fans van Arbroath voor en na de wedstrijd klagen over het voetbal.

4. Crusaders v Cliftonville
Crusaders Vanaf Berg
In Noord-Ierland is het nog altijd traditie om op Tweede Kerstdag derby’s te spelen. Sportief gezien is Crusaders v Clifonville dé topper van de dag. De North Belfast derby gaat tussen koploper Crusaders en nummer twee Cliftonville. Als de eerste wint, lijkt de titelstrijd al vroeg beslist. Dat er veel op het spel staat, blijkt wel uit het feit dat Cliftonville eergisteren alle 1.300 kaarten al had verkocht voor de strijd tussen de protestantse en katholieke club van Noord-Belfast.

3. Accrington Stanley v Carlisle United
Accrington 3
De kleinste profclub van Engeland, Accrington Stanley, beleeft een topseizoen. Stanley staat zesde en heeft twee inhaalwedstrijden achter de hand. Tegenstander Carlisle United staat zelfs vijfde. Voor de mannen uit Cumbria is het bijna twee uur rijden naar Accrington, maar daarmee is het toch een van de minst verre aways. De andere clubs liggen namelijk nóg verder weg. Daarom gaan er momenteel al minstens 1.200 uitsupporters mee. Hopelijk dagen de thuisfans ook een keer op, want Accrington Stanley verdient dat. Mooie, sympathieke club die bewijst dat sprookjes nog bestaan.

2. Colchester United v Southend United
pin colchester
Het komt niet zo heel vaak meer voor dat op Boxing Day in een van de vier Engelse profdivisies een echte derby op het programma staat, maar dit jaar is het weer eens zo ver: de Essex derby. Het is sinds 2010 niet meer voorgekomen dat deze wedstrijd op het programma stond, want Colchester speelde de afgelopen seizoenen altijd hoger dan de buren uit Southend. Tegenwoordig is het de omgekeerde wereld, want waar Colchester op de laatste plaats staat in League One, strijdt Southend mee voor een plekje om de play-offs. Er staat dus meer op het spel dan alleen de eer.

1. Glentoran v Linfield
Glentoran 32
De absolute kraker op deze Boxing Day is Glentoran v Linfield. Sportief gezien mogen beide clubs de laatste jaren voorbij zijn gestreefd door hun twee kleine broertjes uit het noorden van de stad, maar de Big Two derby blijft dé klassieker van Belfast. De Belclasico wordt de wedstrijd al een aantal jaar genoemd. Het belooft weer volle bak te worden op The Oval voor wat, waarschijnlijk, de laatste Boxing Day derby is in het huidige stadion van Glentoran. Het stadion waar vroeger George Best met zijn opa naar de Glens ging kijken, gaat namelijk binnenkort plat.

Joris van de Wier
Redacteur Staantribune