Boxing Day is de mooiste dag op de Britse voetbalkalender. Veel clubs halen op die dag een toprecette. Bij het uitkomen van de fixtures in juli hopen de Non-League-clubs dan ook altijd op een thuiswedstrijd op Boxing Day. Staantribune heeft zoals elk jaar een overzicht gemaakt van de tien mooiste wedstrijden op Tweede Kerstdag:

10. Notts County v Doncaster Rovers
Wat is er leuker dan Boxing Day vieren bij de oudste profclub van Engeland? De Magpies zijn weer eens overgenomen door iemand en staan nog maar een punt boven de degradatieplekken. Tegenstander Doncaster staat tweede. Een belangrijk duel voor beide clubs op een goed gevuld Meadow Lane.

9. Burnley v Middlesbrough
Bij Kerst denk je al snel aan A Christmas Carol van Charles Dickens. Geen stad in Engeland kan beter als decor dienen voor dat verhaal dan Burnley. Het lijkt daar nog altijd 1896. De wedstrijd tussen twee promovendi die allebei net boven de streep staan. Voor wie wordt het een fijne Kerst?

8. Peterhead v Stenhousemuir
Gek genoeg zijn er dit jaar amper wedstrijden in Schotland op Boxing Day. Drie om precies te zijn. De mooiste is Peterhead v Stenhousemuir, want Peterhead ligt zowat aan het einde van de wereld. Het is een naargeestige, geïsoleerde plek. Niet voor niets is de pedofielengevangenis van Schotland in die plaats neergezet.

7. Boston United v Gainsborough Trinity
Waarschijnlijk de laatste Boxing Day-wedstrijd ooit op York Street. Boston United moet het stadion in 2018 verlaten en de kans is groot dat de Pilgrims volgend jaar uit spelen, aangezien ze dit seizoen een thuiswedstrijd hebben. Het is een echte Lincolnshire derby in een stadje met een gezellige kerstmarkt.

6. Aldershot Town v Woking
Deze clubs zijn om het jaar bij elkaar te gast op Boxing Day. Dit keer wordt de wedstrijd gespeeld in de Recreation Ground van Aldershot, een van de mooiste stadions van Engeland. Waar Aldershot in de middenmoot vegeteert, moet Woking oppassen niet te degraderen. De fans van de Shots zouden het niet erg vinden om daaraan bij te dragen.

5. Brentford v Cardiff City
Kerst in Londen is altijd bijzonder. Nergens ter wereld worden op Boxing Day zoveel wedstrijden gespeeld als in Londen. De mooiste is Brentford v Cardiff City. Griffin Park blijft een juweeltje en Cardiff neemt altijd een leuke groep uitfans mee. Tevens is het een mini Engeland v Wales.

4. Southend United v AFC Wimbledon
Een belangrijke wedstrijd voor beide clubs om aan te blijven haken bij de subtop. Roots Hall is een van de weinige overgebleven pareltjes in Engeland, maar staat al jaren op de nominatie om plat te gaan. Aangezien Southend niet ver van Londen ligt, zullen de Wombles veel volk meenemen en voor een mooie sfeer zorgen.

3. Hallam FC v Pontefract Collieries
De eerste voetbalwedstrijd op Boxing Day werd in 1860 op Sandygate Road gespeeld: Hallam FC v Sheffield FC. Wat is er mooier om 156 jaar later op diezelfde plek – Hallam speelt er namelijk nog steeds – een wedstrijd te kijken? Er staat ook nog wat op het spel, want Pontefract is momenteel derde, terwijl Hallam op plek zes staat.

2. Newcastle United v Sheffield Wednesday
Twee van de grootste club in het Championship nemen het om 19.45 uur tegen elkaar op. Een prachtig affiche op een uitverkocht St. James’ Park. Newcastle United staat bovenaan, met negen punten voorsprong op de nummer drie. Er is dus een grote kans dat ze na een seizoen weer promoveren. Met Wednesday gaat het ook lekker. De Owls staan op plek zes, een plaats die recht geeft op het spelen van de play-offs.

1. Cliftonville v Crusaders
De derby van North Belfast is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de belangrijkste derby van Noord-Ierland. De laatste vier titels verdeelden beide clubs eerlijk. Solitude, een prachtige naam voor een stadion, loopt op haar laatste benen. Dit is de laatste derby met de stokoude hoofdtribune. Cliftonville moet winnen om het gat overbrugbaar te houden.