De supporters van Heracles mogen vandaag voor het eerst in de historie van de club ‘Europa in’. Schitterend voor de trouwe fans uiteraard, dat is uiteindelijk waar je het voor doet. Zo’n duizend fans bemachtigden een kaartje voor de kraker tegen FC Arouca in Portugal. Niemand had ooit van deze club gehoord, laat staan dat ze wisten waar het lag, maar dat maakte niet uit. De échte fan volgt zijn club overal. Vakanties werden aangepast op deze wedstrijd, vluchten werden geboekt, autotanks volgegooid. En 58 supporters gingen met de zogeheten Pauperbus, vernoemd naar de geuzennaam van de supporters uit Almelo.

eten

Dagblad Tubantia stuurde reporter Linda Hilberink mee met de Almelose supporters, zodat het thuisfront op de hoogte gehouden kon worden van deze fantastische trip. Het merendeel van alle Nederlandse clubsupporters moet het dit seizoen weer zonder Europees uitje doen, maar Heracles had het uitje toch maar mooi wel. Dat moest vastgelegd worden. Gelukkig twitterde @lindaisonline alle nieuwswaardige activiteiten. De bus vertrok woensdag en onderweg deden de supporters een Heraclesquiz, speelden ze tafelvoetbal, aten ze de gehele eetvoorraad van diverse tankstations op en werden ze nog aangehouden door de Spaanse politie. Maar gelukkig mocht de bus gewoon doorrijden naar Portugal, waar plaatselijke kranten doorgenomen werden op zoek naar nieuws over Heracles. Daarna moest de bus een berg oprijden en dan begint het gedonder.

Naamloos 2

Linda twittert een filmpje hoe de bus de berg oprijdt en dat ziet er niet plezant uit. Op de achtergrond zegt iemand dat hij het in zijn broek doet en voegt eraan toe dat hij nooit meer met Heracles Europa in gaat. De angst is toegeslagen in de bus. Niet veel later staat de bus stil. Het is onduidelijk hoe dit gebeurd is. Linda meldt dat de bus de berg niet opkomt. Mensen zijn uitgestapt en lopen over de weg. Ze durven niet meer verder.

Niet veel later wordt er volop gehuild en overgegeven. Linda toont nu ook medeleven met de supporters. Ze vindt het totaal onverantwoord dat de supporters loslopen op de berg waar het verschrikkelijk warm schijnt te zijn. Misschien nog wel belangrijker is dat de supporters geen netwerkbereik hebben met hun telefoon. Ook wifi schijnt te ontbreken. Een aantal supporters wordt boos op Linda als ze gefilmd worden. Gelukkig deelt een steward kotszakjes uit. Op de berg lijkt men te denken dat de wedstrijd, die over vier uur begint, niet meer gehaald wordt.

Naamloos1

Het is onduidelijk hoe de bus op deze berg terecht is gekomen. Ergens moet de chauffeur gedacht hebben hier even een tussendoorweggetje te pakken. Dit pakt faliekant verkeerd uit. In de speelstad wordt inmiddels flink gefeest door de al wel aanwezige Heracles-supporters. Plotseling stuurt reporter Linda weer meer positieve berichten. Ze meldt dat de wegen breder worden. Blijkbaar heeft de chauffeur het toch voor elkaar gekregen om de bus op de weg te houden. Linda lacht weer voorzichtig. Het wordt allemaal weer wat vreemder als blijkt dat gestrande supporters op de berg door de politie opgehaald worden. Blijkbaar durven ze niet meer in te stappen bij de chauffeur en zijn ze achtergebleven op de berg.

modder

Alsof het allemaal nog niet hectisch genoeg is, draait de chauffeur zijn bus aan de andere kant van de berg vast in de modder, als hij zijn verkeerd rijden wil corrigeren. Het blijkt allemaal mee te vallen, want kort daarna rijdt de bus weer. Linda’s collega Fardau Wagenaar twittert dat er drie taxi’s onderweg zijn de berg op om supporters op te pikken. ‘’Olé!” schreeuwt Linda. “We zijn bijna in Arouca!” In de bus wordt er weer gelachen. Aan de rit van meer dan dertig uur lijkt een eind te komen. Arouca mag onveilig gemaakt worden. De terugweg? Daar denken de supporters nog maar even niet aan.