De spanning is om te snijden in het noorden van Brabant. De regioderby tussen FC Den Bosch en FC Oss staat vanavond (vrijdag 9 maart) op het programma. Voor het eerst sinds 2014 ontvangen de Bosschenaren weer uitsupporters in De Vliert. Ook de Bossche fans waren bij de vorige edities in Oss niet welkom. Voor beide supportersgroepen is geen tegenstander te bedenken van wie ze liever winnen.

 Oss en ’s-Hertogenbosch liggen slechts zo’n vijfentwintig kilometer van elkaar vandaan, waardoor de supporters elkaar geregeld tegen het lijf lopen. Thijs Nepveu, supporter van FC Oss, bevestigt dat gevoel. “Veel jongens kennen elkaar van school of van het werk. Dan zit je elkaar in aanloop naar zo’n wedstrijd toe continu op te naaien.”

Volgens Nepveu is de streekderby in de loop der jaren veranderd. “Ik ga nu zo’n vijftien jaar naar TOP en in die tijd zijn de clubs wat dichter naar elkaar toe gegroeid. Vóór mijn tijd was het verschil een stuk groter. FC Den Bosch had toen veel meer naam. Het was dan ook mooi dat we elkaar later vaker in de eerste divisie troffen. Vooral toen Top wat beter werd en het bij hun slechter ging.”

Danny van de Griendt van Supportersclub FC Den Bosch leeft met gezonde spanning naar de wedstrijd toe, maar merkt net als Nepveu dat de rivaliteitsgevoelens bij de ene club meer leven dan bij de ander. “Vanuit Den Bosch is er minder rivaliteit dan vanuit die knakworsten”, doelend op het merk Unox dat van oorsprong uit Oss komt.

Voor de Bossche fans zal het dit jaar ook anders zijn dan tijdens de voorgaande ontmoetingen. De fanatieke supporters zijn sinds kort overgeplaatst naar de zuid-tribune vanwege verschillende problemen. Voorheen zaten zij op de M-side, dat schuin naast het uitvak zit. Voor Van de Griendt heeft de beslissing twee kanten. “We betreuren het dat we niet op de M-Side kunnen zitten, maar voor de veiligheid in het stadion is het wel beter dat we nu tegenover de uitsupporters zitten. Je ziet het natuurlijk wel vaker dat de fanatieke aanhang achter de goal zit. We willen uiteindelijk toch allemaal een mooie sfeer en wedstrijd zien. We helpen onze ploeg toch wel door te zingen en ze toe te juichen. Of we nu op onze oude tribune zitten of niet.”

 

Zijn we klaar voor vrijdag? #derbyday #toposs #cafedemachinist #youth #oudegarde #dbmistwatdoeken #ossenaren

Een bericht gedeeld door TOP Oss (@toposscrazyside) op

‘Guess who’s back’
De echte charme van een derby zijn vaak de acties tussen beide supportersgroepen. Toen FC Oss degradeerde in 2010 naar de Topklasse, hadden de Bosschenaren daar een passend antwoord op. Bij aankomst van de bus van Oss-fans stond het voor het Yacht Heesenstadion vol met kaarsen, alsof het was gedaan met de club uit Oss. Een jaar later namen de Ossenaren op ludieke wijze wraak. Tijdens de open dag van FC Den Bosch lieten ze een vliegtuigje overvliegen met daarachter de tekst Guess who’s back, Gr. uit Oss, om de promotie nog maar eens kracht bij te zetten.

Een aantal jaar later hielden beide supportersgroepen elkaar ook al ruim voor de wedstrijd bezig. Oss-fans stalen spandoeken van de M-Side van Den Bosch. Toen de Bosschenaren dat doorkregen, legden ze het uitvak vol met mest.

Nepveu vindt dat een van de mooiste dingen aan de derby. “Zulke geintjes houden een derby levend. Daarom was het ook zo zonde dat er de afgelopen jaren geen uitfans mee mochten. De charme was er een beetje vanaf.” Bosschenaar Van de Griendt kan zich ook nog wel een mooi moment herinneren. “We hebben ooit Bosschebollen afgeleverd in Oss. Alleen zat er dit keer geen slagroom in, maar purschuim.”

Gevoelige overstap
Aanvaller Istvan Bakx, die nu uitkomt voor FC Oss maar voorheen voor FC Den Bosch, ziet het duel vooral als een leuk weerzien. “Het is leuk om tegen mijn oud-ploeggenoten te spelen. Maar ik heb dat derbysentiment niet zo. Voor mijn ploeggenoot Erik Quekel betekent het meer. Hij is een echte Ossenaar en heeft ook een verleden bij Den Bosch.”

Bakx ziet wel net als de fans een verschil in de beleving in beide steden. “Ik heb het gevoel dat het derbygevoel hier wat meer leeft. Je voelt gewoon dat de derby op komst is. Qua prestige lijken ze zich bij FC Oss toch wat meer te willen bewijzen. Maar dat wil niet zeggen dat het niet leeft in Den Bosch. Toen ik voor het eerst weer met FC Oss in De Vliert kwam, hoorde ik wat liedjes die over mij gingen. Dat is in de loop der jaren wat minder geworden.”

Geen uitfans
Dat in 2014 werd besloten geen uitfans meer toe te laten bij de duels tussen Den Bosch en Oss, kwam niet geheel uit de lucht gevallen. Meerdere opstootjes en confrontaties waren reden voor maatregelen. Na afloop van een wedstrijd in Den Bosch werden 98 stadionverboden uitgedeeld, de meeste verboden in Nederland dat jaar. Eerder dit seizoen verviel de regeling en mochten de Bosschenaren weer plaatsnemen op het uitvak van Oss. De wedstrijd eindigde in 1-1 en verliep zonder problemen. Vandaag mogen honderdvijftig Ossenaren met de buscombi naar De Bosch.

Gezonde rivaliteit
Dat de derby de gemoederen binnen de gemeente ook bezig houdt, blijkt wel aan de politie inzet tijdens de derby. In 2014, toen de uitfans voor het laatst welkom waren, was FC Den Bosch – Oss de wedstrijd met de grootste politie-inzet in Nederland. Toch geloven ze bij beide clubs in een goede afloop van de derby. Algemeen directeur Peter Bijvelds van FC Oss en zijn collega Paul van der Kraan van FC Den Bosch roepen op de websites van de clubs op tot een gezonde rivaliteit en wederzijds respect.