Borussia Mönchengladbach ontvangt zometeen om 15:30 uur de grote rivaal 1. FC Köln. Vorig seizoen speelde Köln nog een trede lager. Na het kampioenschap van de ploeg uit Keulen, kunnen de supporters van beide clubs zich weer opmaken voor deze beladen wedstrijd. Eric Willaarts speelde in 1987 voor ‘Die Borussen’. Staantribune sprak met de voormalig topscorer van FC Utrecht voorafgaand aan deze kraker.bmgErik, hoe is het met je en voetbal je nog?
“Het gaat prima met mij, en nee, ik voetbal niet meer. Jammer genoeg, maar het veteranenelftal hier in Woudenberg is opgeheven. Dat is misschien maar beter ook, omdat mijn knie niet goed is. Ik heb geen kruisband meer, als resultaat van mijn voetbalcarrière. Ik ga nog wel kijken bij het eerste elftal van Woudenberg en ik ga een paar wedstrijden per jaar naar FC Utrecht, dat blijft toch mijn club. Altijd leuk en dan zie ik de jongens weer met wie ik toen speelde, zoals Robbie Alflen en Edwin de Kruijff. Ik heb geen ambitie om iets te gaan doen in de voetbalwereld. Ik ben druk met mijn werk als keukenverkoper bij de keukengalerie in Woudenberg en dat bevalt mij uitstekend. Ik heb de zaak samen met mijn zwager, de vader van Ricky van Wolfswinkel.”willaarts-2_c1000_800Hoe heb je je tijd bij FC Utrecht ervaren?
“Het was een jongensdroom. Ik kwam op latere leeftijd bij FC Utrecht en het begon al snel goed te lopen met het team. John van Loen speelde naast mij als bliksemafleider en achter ons speelden allemaal sterke jongens. Het enige waar ik mij als spits op moest concentreren, was om de ballen in het doel te schieten. Ideaal voor een spits zoals ik. Na het seizoen waarin ik 25 keer scoorde, wist ik dat ik zo’n jaar niet snel zou kunnen herhalen. Borussia Mönchengladbach kwam met een mooi contract en het was snel geregeld. Daarna was de nacompetitie, waarin ik acht keer scoorde in zes wedstrijden. Er stonden toen nog meer clubs op de stoep, maar ik had al getekend bij Borussia en dat was voor mij prima. Het was en is nog steeds een grote club. De voorzitter baalde nog wel, want die had me na de nacompetitie voor meer geld kunnen verkopen.”willaarts-6_c1000_800 En dan voetbal je opeens in Duitsland.
“Dat was top. Het respect dat je daar krijgt als voetballer van collega’s, supporters en de media is geweldig. Dat staat me nu nog het meeste bij. En natuurlijk was de club een stap hoger dan FC Utrecht. We speelden onze wedstrijden nog in het oude Bökelbergstadion, dat was absoluut indrukwekkend. Ook de andere stadions waren imposant. Ik begon dat seizoen goed, scoorde zelfs nog twee doelpunten, maar uiteindelijk kwam clubheld Uwe Rahn terug van een blessure en werd ik reservespeler. In die tijd bestond de regel dat een elftal uit maximaal drie buitenlanders mocht bestaan nog en daar werd ik min of meer slachtoffer van. Het countervoetbal wat we speelden lag mij ook niet helemaal goed. Ik keerde terug bij FC Utrecht en uiteindelijk ben ik via FC Dordrecht bij Go Ahead Eagles terechtgekomen. Helaas werd ik op mijn 31e al afgekeurd voor het betaalde voetbal, na problemen met mijn knie.”csm_Fans09_02_05c999_6c04196607

Fan-Projekt_1FC_Koeln_Saisonrueckblick_2012_2013_10Kom je nog wel eens bij Borussia Mönchengladbach?
“Nee, maar ik werd een tijdje geleden gebeld voor een interview en toen werd me dat ook gevraagd. Ik zei dat ik nog wel eens zou willen gaan en een paar dagen later had ik een uitnodiging binnen om een keer langs te komen. De kaarten worden dan klaargelegd. Ga ik zeker een keer doen, maar ja, ze spelen vaak op zaterdagmiddag en dan werk ik in de keukenzaak. In Duitsland gaan de mensen erg respectvol met oud-spelers om. Prachtig vind ik dat. Ik herinner me ook nog dat de supporters van de clubs daar gewoon kris-kras door elkaar heen liepen, dat viel me erg op. Was ik niet gewend in Nederland.”gladbach_fan_1600_900_getty488043471_0

6.2-DSC_0071Volg je het Duitse voetbal nog?
“Ja, absoluut, ik kijk altijd de samenvattingen. Ook van andere competities. En daarnaast volgen we natuurlijk extra mijn neefje Ricky van Wolfswinkel, de zoon van mijn zus. Die speelt nu bij AS Saint-Étienne in Frankrijk. Die doet het daar prima. Hij hoeft in ieder geval later niet meer te werken na zijn carrière.”18013707

2587727874Maurice van Westrienen
Redacteur Staantribune