Het theater van de nostalgie kent vele bespelers en Martijn Schwillens weet dat. De schrijver brengt in zijn klassieker Verdwenen Maar Niet Vergeten een ode aan clubs die niet meer in het profvoetbal actief zijn. Zo passeert BVC Amsterdam, met slechts vier profjaren, de revue, maar komt ook de oude reus FC Wageningen om de hoek kijken.

De auteur laat in zijn boek clubmensen aan het woord die de verenigingen door en door kennen. Hierdoor wordt het niet een standaard riedeltje dat iedereen kan opzoeken via Google, maar een verhaal met emotie. Dit wordt versterkt met schitterende foto’s uit verloren tijden. Hierdoor is er een prachtige terugblik geschapen voor mensen die hunkeren naar die verloren tijd of geen weet hebben van wat zich bijvoorbeeld op de burelen van SC Amersfoort afspeelde.

Wat wel wordt gemist, is dat niet alle clubs uitgebreid aan bod komen. De Tilburgse verenigingen NOAD en Longa komen bijvoorbeeld alleen in de kantlijnen van het boek voor. Jammer, want ook over dit soort clubs is er genoeg te vertellen. Ook begrijpelijk: door een beperkt aantal clubs blijft er ruimte voor kwaliteit.

Dertien jaar na dato een oproep voor Schwillens: maak een herziene druk waarin clubs als RBC, Haarlem en Veendam ook de revue passeren. Nostalgie leeft als nooit tevoren in Nederland voetballand. En dit soort boeken dragen daar gelukkig aan bij.

Verdwenen Maar Niet Vergeten
Martijn Schwillens
ISBN 9789077072509