Ook binnen het voetbalboekengenre heb je verschillende gradaties. Natuurlijk, Gijp en Kieft zijn monumenten, maar wel voor het grote publiek. Te standaard, volgens veel liefhebbers. Voor die mensen raad ik aan om Savage Enthusiasm: A History of Football op het verlanglijstje voor de feestdagen te zetten.

Het boek leert ons veel over de geschiedenis van de supporters. Hoe in kleine Engelse dorpen bij voorlopers van voetbal al mensen langs de lijn stonden, dat er tijdens de beroemde White Horse-final van 1923 door de latere fascist Oswald Mosley al werd gesproken over hooliganisme, het hooliganisme zelf. Sommige passages worden herkend door de echte voetbalgeschiedenisliefhebber. Vaak worden er door schrijver Paul Brown nieuwe deuren geopend.

Nog eentje dan: Manchester United moest aan het begin van het seizoen 1971-1972 twee thuiswedstrijden buitenshuis spelen, eentje op Anfield en de andere op Victoria Ground, de toenmalige thuishaven van Stoke City. Reden: aan het einde van het seizoen daarvoor hadden hooligans messen naar het uitvak gegooid. Brown schuwt de wrange details niet.

Minpuntje? Heel kleinzerig: het boek is vrijwel geheel toegespitst op de voetbalbeleving op het eiland. Niet gek natuurlijk voor een Brit. Maar het zorgt voor wel een hele specifieke geschiedenis. Maar daarin zit ook de kracht. Voor de echte Anglofiel is dit boek een schitterende toevoeging aan de toch al speciale rol die Engeland historisch gezien in het voetbal heeft.

Savage enthusiasm – A History of Football Fans
Paul Brown
Goal-Post 300 pag.
ISBN 9780995541221 10.00 pond
Alleen te koop via Amazon
4 van de 5 sterren (ballen)