Elke voetbalshirtliefhebber kent natuurlijk het boek 1000 Shirts. Bundesligatrikots – 1963 bis heute is de Duitse variant. Het boek is in decennia opgedeeld en dat is, behalve overzichtelijk, ook logisch. Want waar in de jaren zestig de shirts vaak nog sponsorloos waren, veranderde dat snel in de decennia erna.

Van de eerste sponsor Jägermeister (Eintracht Braunschweig) tot aan Fly Emirates, dat je op heel veel shirts in Europa ziet (in Duitsland bij HSV), alle grote en kleine namen komen langs. Van de blauw-witte shirts met veter van Meidericher SV – de voorloper van MSV Duisburg – tot aan het shirt gemaakt van plastic van Bayern München. Vrijwel alle shirts uit de Bundesliga staan in dit heerlijke boek.

Minpunt
De focus van de verhalen ligt vaak op de sponsors, waardoor het boek wat eentonig wordt. Uiteraard is het leuk om het verhaal achter de eerste shirtsponsor te lezen, maar na het zoveelste verhaal over een sponsor in de jaren tachtig, ben je daar wel klaar mee. Maar gelukkig overheersen de mooie verhalen die het waard zijn om te lezen.

Zoals, natuurlijk niet te missen: het cultshirt van VfL Bochum, dat al prominent op de cover van het boek staat. Het wit-blauwe-regenboogtenue, of het papegaaientenue, zoals ze het in het boek zeggen. Misschien wel een van de hässlichtsten Trikots aller Zeiten, maar over smaak valt niet te twisten. Leuk om te lezen dat de sponsor nog steeds profijt heeft van de cultwaarde van dit shirt.

Kortom, Bundesligatrikots – 1963 bis heute is geen boek om in één keer uit te lezen. Nee, het is juist leuk om het eens in de zoveel tijd uit de kast te pakken, door te bladeren, de mooie foto’s te bekijken en van een paar shirts het verhaal erachter te lezen.