Wenen van gelukMet het Curaçaos voetbalelftal plaatste bondscoach Patrick Kluivert zich zondag tegen Cuba voor de tweede WK-kwalificatieronde. Maar voor veel Ajaxsupporters is de voormalig spits degene die Ajax op 24 mei 1995 met een puntertje in de laatste minuten de Champions League bezorgde. En zo konden de Amsterdammers, zeven jaar na de Europa Cup I van PSV, de cup met de grote oren omhoog houden, met een huilende Kluivert als middelpunt. Ajacieden Peter Bogert en Marcel Stephan wilden dit feit twintig jaar later niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. Zij benaderen journalisten, schrijvers en bloggers en vroegen naar hun herinneringen aan die historische dag in Wenen.

In ‘Wenen van Geluk’ staan twintig verhalen van bekende schrijvers als Frank Heinen, Menno Pot, Paul Onkenhout en Willem Vissers. Toenmalig teammanager David Endt verhaalt over de laatste hectische momenten voor de finale en aanvoerder Danny Blind haalt herinneringen op aan de wedstrijd zelf. Niemand minder dan Louis van Gaal schreef het voorwoord over de betekenis van de titel voor de club.

Anekdotes uit de kleedkamer, vanuit de Ajaxvakken in het stadion of vanuit cafés op het Leidseplein. Maar ook vanuit bed, omdat de schrijver te jong was om de wedstrijd op televisie te mogen zien. Dat maakt het ene verhaal wat boeiender dan het andere. De verhalen van mensen die de wedstrijd bewust hebben meegemaakt, zijn aangrijpender. Het boek geeft wel perfect weer wat er die dag allemaal gebeurde en wat voor impact de Europa Cup-winst had op de Ajaxsupporters en de stad Amsterdam.

Een van de leukste hoofdstukken van Wenen van Geluk komt, gek genoeg, uit Rotterdam. Erik van Wijk gunde als Rotterdammer Ajax de overwinning en ging samen met een vriend op zoek naar een kroeg om de wedstrijd live te zien. Dat bleek niet al te makkelijk, pas vlak voor de aftrap vond hij een Spartakroeg die de wedstrijd wel uitzond. Daar zat zelfs iemand met een Ajaxsjaaltje aan de bar. De overwinning zag Erik alleen. Zijn kijkmaatje had hem al vroeg op de avond in de steek gelaten.

Wenen van Geluk
Diverse schrijvers
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN 9789046819449