Jürgen Klopp is één van de populairste trainers van Europa. Hij lijkt puur, heeft humor en is bloedfanatiek. Zijn manier van werken sloeg aan in Dortmund, waardoor hij internationaal zijn naam vestigde. Voor schrijver Martin Rafelt reden om te onderzoeken hoe Klopp nu zo succesvol geworden is.

Vollgasfussball gaat over tactiek en strategieën. Rafelt is iemand die zich verdiept in tactiek in het voetbal en sinds 2009 bestudeert hij Klopp intensief. Aan de hand van opstellingen met looplijnen en veel pijltjes legt hij in dit boek speelstijlen extra uit, zodat het ook voor een leek te begrijpen is.

Klopp is vanaf 2001 hoofdtrainer en voordat hij trainer werd bij Liverpool (eind 2015), had hij alleen nog maar FSV Mainz en Borussia Dortmund onder zijn hoede gehad. Hij mag dus vrij honkvast worden genoemd. Vollgasfussball gaat voornamelijk over zijn jaren bij Dortmund en een vleugje over zijn start bij Liverpool.

[the_ad id=”18042″]

Klopp staat bekend om zijn speelstijl met Gegenpressing. Deze stijl, waarmee hij met Dortmund successen begon te boeken, speelt een belangrijke rol. Het is een term die je in het hedendaagse voetbal vaker hoort. Klopp legt het als volgt uit: “Het gunstigste moment om de bal te veroveren is onmiddellijk na het eigen balverlies. De tegenstander moet zich eerst oriënteren en kijken waar hij de bal naartoe kan spelen. En tsjak, we staan meteen voor zijn neus.” Onthoud deze regel, kijk naar wedstrijden van Liverpool en je ziet het geheid terug in het spel van The Reds.

In Vollgasfussball wordt ook benadrukt dat Klopp het niet allemaal alleen bedenkt. Peter Krawietz en Zeljko Buvac zijn gewaardeerde assistenten die niet in beeld komen. “Met zijn drieën vormen we één goede trainer”, omschrijft Klopp het zelf.

Het boek is vooral interessant voor lezers die zich willen verdiepen in het spelletje zelf. Spreken termen als ‘Dubbele Zes’, ‘Plankgas Tiki Taka’ en ‘Spelen in een gordel’ je aan? Dan is dit het boek waar je al een tijdje op zat te wachten, want op dat gebied worden er weinig boeken uitgebracht. Degenen die meer over de persoon Klopp willen weten, kunnen beter wachten op zijn biografie die in juni uitkomt.

Vollgasfussball
Martin Rafelt
Uitgeverij De Vliegende Keeper
ISBN 9789492419057

Bestel het boek via deze link.