Ulrich van Gobbel had begin 2000 zoveel last van een dijbeenblessure dat hij hoopte dat dit in Suriname op een zweverige manier kon worden verholpen. Er volgden diverse wasbeurten met speciale olie en vreemde kruiden, maar het hielp allemaal niet. Van Gobbel werd niet meer fit en moest een punt achter zijn voetbalcarrière zetten. Een carrière met veel ups en downs. Het zag er lange tijd niet naar uit dat Van Gobbel die gevreesde verdediger van onder andere Feyenoord werd.

Van Gobbel vertelt zijn verhaal in het boek ‘Uli Uli’, opgeschreven door Jules van der Wardt, die eerder onder meer de Engelse biografie van Jimmy Floyd Hasselbaink voor zijn rekening nam. Van Gobbel staat niet bekend als een grote prater en het moet voor de schrijver dan ook een hels karwei zijn geweest om dit boek te schrijven. Van Gobbel is vooral veel vergeten van zijn verleden. Het kan ook zijn dat hij dit “geblokt” heeft, zoals hij zelf zegt.

Zijn jeugd was niet de makkelijkste. Zijn vader drukte een grote stempel. Hij terroriseert lange tijd zijn gezin en pleegt uiteindelijk zelfmoord, nadat hij zelf kort daarvoor een vrouw heeft doodgestoken. Kleine Uli zelf balanceert lange tijd op het randje van criminaliteit. Als hij bij NAC speelt, wordt hij weggestuurd als hij een paar schoenen van een medespeler steelt.

Frans Bouwmeester, eind jaren tachtig een belangrijke man bij Willem II, pikt Van Gobbel op en houdt hem op het rechte pad. Het is het begin van een glansrijke periode uit de loopbaan van de sterke en snelle verdediger. Via Willem II belandt Van Gobbel bij Feyenoord, waar hij diverse prijzen pakt. Er volgen uitstapjes naar Galatasaray en Southampton, waarna Van Gobbel weer terugkeert bij de club waar hij figuurlijk groot werd.

De doorbraak bij Willem II, de successen bij Feyenoord, het samenspelen met Matthew Le Tissier komen uitgebreid aan bod in het boek. Van Gobbel is ook niet te beroerd om zijn mislukte carrière bij het Nederlands Elftal te belichten. Tussendoor komen belangrijke personen uit Van Gobbels loopbaan aan het woord. De meningen zijn unaniem positief, maar mensen merken wel op dat hij te goedgelovig is en anderen hem daardoor nog weleens bedonderen. Van Gobbel zelf maakt daar geen geheim van in ‘Uli Uli’. Oud-medespeler Igor Korneev is op het voetbalvlak het meest eerlijk: “Wat ik altijd wel grappig vond is dat hij constant om de bal vroeg, zoals een middenvelder dat doet. Al verloor hij de bal keer op keer, hij bleef maar vragen. Dat hij daarvoor de techniek miste, deed hem niks.”

Van Gobbel is tegenwoordig jeugdtrainer bij Feyenoord. Hij lijkt na jarenlang zoeken zijn leven weer op de rit te hebben.

Uli! Uli!
Jules van der Wardt
Uitgeverij Edicola Publishing bv
ISBN 978-94-92199-86-7