Het echte voetbalhooliganisme is, op wat spaarzame ‘acties’ na, uit de Nederlandse stadions verdwenen. Over alles wat er gebeurde in het verre en recente verleden is alles wel gezegd en geschreven. Toch is schrijver Friso Schotanus met Toen was geweld heel gewoon in de historie van hooliganisme gedoken. Vooral omdat hij het zelf heel erg interessant vindt, zonder dat hij er echt aan heeft deelgenomen. Tijdens het lezen van het boek wordt ook wel duidelijk dat hij er alles over heeft gelezen en gezien.

Schotanus bezocht voor zijn boek een aantal ervaringsdeskundigen, die bijvoorbeeld in Brussel waren tijdens het Heizeldrama of in Sheffield bij de Hillsborough-ramp. Ook het supportersgeweld in Nederland komt uitgebreid aan bod. Zo bevat het boek een hoofdstuk waarin een van de hoofdpersonen tijdens de rellen in Beverwijk aan het woord komt.


Weinig nieuwe feiten dus, maar voor mensen die niet veel over dit onderwerp weten misschien wel interessant. Wat het boek een eigen identiteit geeft, is het PEC Zwolle-sausje, de favoriete club van Schotanus. De schrijver ervaart zelf op jonge leeftijd hoe verleidelijk het kan zijn om tegen de harde kern aan te schurken. Diverse gesprekken met de huidige harde kern van PEC zorgen ervoor dat er toch nog iets nieuws te lezen valt over de huidige gang van zaken in ‘hooliganland’.

Toen was geweld heel gewoon
Friso Schotanus
ISBN 9789045034393