Waarom sommige (oud-)profvoetballers zo graag vertellen over hun privé-activiteiten blijft een raadsel. In een hoofdstuk kan de gunfactor in één keer weg zijn. In de biografie van Ruben Schaken, Einde aan de bullshit, heet dat hoofdstuk Status, vrouwen en geld. Hierin gaat de oud-speler van onder meer Feyenoord uitgebreid in op de spelletjes die hij speelde met vrouwen. Op dat moment had hij overigens gewoon een vrouw thuiszitten. Hij liet de dames achter hem aanrennen en nam vrienden mee uit eten, die als ‘afleider’ fungeerden, zodat Schaken zelf ongestoord zijn contacten kon uitbreiden. Ook aan VIP-tafels in hippe uitgaansgelegenheden was Schaken graag te vinden.

Zoals bekend komt ook homoseksualiteit onder voetballers in de biografie aan bod. Schaken laat in het boek weten dat hij zich distantieert van homo’s. Twee oud-collega’s van Feyenoord zouden “met een man hebben lopen knallen”. Dat had Schaken gehoord van een vriendin met wie hij een paar keer naar bed was geweest. Het zijn slechts twee en een halve pagina in het boek, maar met zijn opvallende uitspraken kreeg Schaken wel veel aandacht. In een tijd dat veel voetballers een biografie uitbrengen wel zo handig.

Het is een smet op een verder best aardige biografie, waarin de rechtsbuiten veel verteld over zijn voetbalcarrière. Via AZ, Cambuur, Veendam en VVV kwam hij bij Feyenoord terecht, waarna het grote publiek ook kennis met hem maakte. Bij Ruben Schaken denk je niet meteen aan een apart verhaal. Hij was geen cultspeler en geen grote ster, maar Schaken heeft – ondanks het feit dat hij niet bovengetalenteerd was – wel het echte Oranje gehaald. Vooral over zijn periode in Rotterdam staan aardige anekdotes in de biografie. Niet zozeer over Schaken zelf, maar wel over de sterren van dat moment: Graziano Pellè en John Guidetti, kleurrijke spelers, met wie Schaken goed kon opschieten. In die tijd speelde Schaken zo goed dat hij in beeld kwam bij bondscoach Louis van Gaal en op dertigjarige leeftijd mocht debuteren in het Nederlands Elftal. Van Gaal zag in hem op bepaalde momenten dé rechtsbuiten van Oranje, maar het WK in 2014 mocht hij uiteindelijk niet meemaken.

In zijn laatste seizoen bij Feyenoord raakte zijn carrière enigszins in het slop. Een avontuur in Azerbeidzjan verliep niet als gehoopt en ook bij ADO Den Haag kon Schaken zich niet meer onderscheiden. Hij richt zich tegenwoordig op zijn hobby’s als kleding, zijn cateringbedrijf en vloggen, waar hij vol overtuiging over praat, en trapt ook nog een balletje bij HBS in Den Haag.

Ruben Schaken, einde aan de bullshit
Peter van Drunen
Uitgeverij Edicola
ISBN 9789492500281