Pap, toch vond ik ajax heel goed spelen “Stuur maar wat in, een blog, hooguit vierhonderd woorden”, reageerde de hoofdredacteur van Ajax Life, de website van de Supportersvereniging Ajax, op de vraag van Floris Roos of hij wat voor ze kon doen. Roos begon met een blog en bleef schrijven. Een jaar later verscheen zijn bundel met blogs over het afgelopen seizoen.

Roos schrijft vanuit zijn supportershart, heeft oog voor detail, is een romanticus en een liefhebber van staantribunes. Zijn dochter Emma is verantwoordelijk voor de titel van het boek. Na de 0-2 nederlaag tegen Barcelona fluistert ze voor het inslapen nog even deze bemoedigende woorden in haar vaders oor. Zonder dat ze zich ervan bewust is, raakt Emma één van de pijlers van elke supporter: hoe slecht het ook gaat, je blijft altijd moed houden.

Humor
2 maart 2015, PSV ontvangt Ajax. Riechedly Bazoer krijgt tijdens deze topper een iPhone naar zijn hoofd geslingerd, maar lijkt niet onder de indruk hiervan. Sterker, hij pakt de telefoon op en belt even met El Ghazi. ”Hey Anwar, ja Riechedly hier. Hé gast, luister, loop zo naar de tweede paal. Ja, ik pass ‘m daarheen. Kop jij ‘m ff binnen, dan juichen we hier bij de cornervlag, okay? Top. Ik ga je hangen, let je op?” Roos steekt de draak met het incident en schetst dit denkbeeldige scenario. Het boek kent meer humor. Zo raakt tijdens een wedstrijd van oud-Ajax de bal zoek in de frons van Frank de Boer, wordt Rob Witschge denkbeeldig opgesloten op het toilet en maakt Jordy Clasie een transfer naar Ajax.

Ook smullen is ‘Lummelen naast de Arena’, waarin volwassen supporters jaloers kijken naar jongetjes die op het plein bij de Arena lekker aan het voetballen zijn, terwijl zij een biertje drinken en een vette worst eten. Ook aan het bezoeken van een thuiswedstrijd van Jong Ajax in de Jupiler League kun je je hart ophalen, schrijft de romanticus. Een bezoek aan De Toekomst voelt als een warm bad, zelfs als Jong Ajax met 0-5 wordt afgestraft. Het is een bezoek aan het voetbal zelf. Coach Jaap Stam is verstaanbaar, je ruikt de geur van het natte gras, hoort elke balaanraking en het klagen tegen de grensrechter.

Kritisch
Roos schrijft als een vlieg op de muur, komt met aparte invalshoeken en is bij tijd en wijle kritisch op zijn geliefde club. Zo krijgt marketing-directeur Edwin van der Sar een fikse uitbrander over zijn onhandige e-mail waarin de ex-keeper de verhoging van de prijs van seizoenkaarten verdedigt. Ook het nieuwe uitshirt wordt niet bepaald juichend ontvangen in huize Roos. Het is jammer dat het korte stukjes zijn, hoewel dat natuurlijk hoort bij een blog. ‘Pap, toch vond ik Ajax heel goed spelen’ verdient navolging en hopelijk ook van supporters van andere clubs. Het boek is niet alleen leuk voor Ajacieden. Vervang ‘Ajax’ door een andere clubnaam en het is voor elke supporter een herkenbaar boek, zeker voor romantici.

Edwin Muis
Redacteur Staantribune