Offside - VantommeReinaldo Coddou H, Stuart Roy Clarke en Hans van der Meer. Drie topfotografen met een aantal schitterende fotoboeken op hun naam. Deze boeken ademen voetbal. Sinds kort mag een nieuwe naam aan dit rijtje worden toegevoegd: Jurgen Vantomme. De Belg is een groot voetballiefhebber met een voorkeur voor voetbalcultuur. Als twaalfjarig jongetje kreeg hij van zijn ouders zijn eerste camera, waarmee hij foto’s ging maken van tribunes en alles wat daar op en rond gebeurde. Jaren later is daar zijn eerste boek: ‘Offside’.

Wat meteen opvalt aan Offside is het formaat. Het is namelijk niet zo groot. Het lijkt alsof je door een verzameling ansichtkaarten bladert. Vantomme heeft het beste van zijn materiaal gebundeld. Zijn voorkeur gaat uit naar de lagere Belgische divisies. Het bracht hem naar de – zoals hij zelf zegt – ‘diepste krochten van het Belgische voetbal.’ Op de foto’s zijn, onder meer, oude mannetjes, prachtige krakkemikkige tribunetjes, modderige velden, snackcaravans en kantines met afschrikkende tafelkleden te zien. Dit allemaal in prachtige omgevingen. Soms ligt een complex naast een kerkhof, of naast een industrieterrein, maar net zo vaak in prachtige, groene natuurgebieden.

Vantomme in actieJurgen Vantomme in actie

In Offside zijn ook tekstuele bijdragen te vinden van bekende namen als Georges Grün, Herman Brusselmans en Aad de Mos. Zij vertellen vol liefde over het echte Belgische voetbal, zoals Vantomme dat laat zien. Elke liefhebber van foto’s met voetbalcultuur moet dit boek dan ook in zijn collectie hebben. Eén ding is zeker: één keer kijken is niet genoeg. De foto’s van Vantomme hebben heel veel te bieden.

Robert Bugter
Redacteur Staantribune

Offside
Jurgen Vantomme
Uitgeverij: Lannoo
ISBN 978 94 01425 87 2

Wil je meer over Jurgen Vantomme en zijn werk lezen? In de tweede editie van Staantribune staat een uitgebreide reportage met schitterende beelden.