niettekraken-boek-757x1024

Van Go Ahead Eagles bestaat al een uitgebreide collectie boeken (zoals deze) en ‘Niet te Kraken’ misstaat zeker niet in de roodgele boekenkast. Het boek is vernoemd naar de gelijknamige stichting, die vorig jaar is opgericht. De mannen achter Niet te Kraken zijn in de geschiedenis van DVV Go Ahead en Go Ahead Eagles gedoken. Ze onderzoeken, verzamelen en presenteren. Het uiteindelijke doel van de stichting is het openen van een heus Go Ahead Eagles museum. Dat zou worden opgenomen in de verbouwde hoofdtribune van de Adelaarshorst, maar werd om logistieke redenen geschrapt. Als pleister op de wonde is nu een boek uitgekomen, dat het nummer 1 draagt.

In dit eerste deel duiken de schrijvers flink in het verleden van Go Ahead Eagles. Er staan, onder meer, verhalen in over clubicoon Leo Halle en de herkomst van het logo. Ook onderzocht Niet te Kraken het ontstaan van het onofficiële clublied ‘Go Ahead is niet te kraken’.

Een topper in het boek is het verhaal over de eerste echte Europa Cup-wedstrijd van Go Ahead, in 1965 tegen Celtic. Met spelers van beide clubs wordt uitgebreid teruggeblikt op deze confrontatie. De auteurs hebben veel tijd besteed aan research en het geheel is fraai gelardeerd met prachtige archiefmateriaal, zoals foto’s, entreekaartjes, pagina’s uit programmaboekjes en kranten. Het boek sluit af met foto’s van de hoofdtribune van de Adelaarshorst, vanaf het begin tot heden. Ik ben nu al benieuwd naar deel 2.

Robert Bugter
Redacteur Staantribune

Niet te Kraken, Roodgele Voetbalhistorie
Stichting Niet te Kraken
Uitgeverij: Corps 9
ISBN 978 90 79701 34 6