Gert Hage startte in 2013 een crowdfundingproject om een jaar lang in Napels te kunnen vertoeven en hierover een boek te schrijven. Zijn idee was om op te trekken met de harde kern van Napoli en via deze supporters een goed beeld te schetsen van de rumoerige stad. Het benodigde bedrag had Hage vrij snel bij elkaar. Donateurs werden op de hoogte gehouden met mailtjes, maar voor mensen die geen geld hadden overgemaakt, werd het stil. Maar de nieuwsgierigheid bleef, want een boek met als werktitel Een jaar met SSC Napoli lijkt bij voorbaat al interessant.

Om het enthousiasme meteen maar wat te temperen: Napels is geen boek geworden over de harde kern of over de voetbalclub. Hooguit twintig procent van het boek gaat over voetbalgerelateerde zaken. Hage heeft zich goed ingelezen in de historie van de stad, die ooit de hoofdstad was van Italië. Napels is een stad waar altijd van alles gebeurt, maar het komt niet vaak goed in het nieuws. Hoge werkloosheid, de altijd aanwezige straatmaffia en huisvuiloorlogen drukken een flinke negatieve stempel op het imago van de stad.

De schrijver probeert op een romantische wijze de stad op een mooie manier neer te zetten. Hij doet dat door de gastvrijheid van diverse mensen en de relaxte sfeer in koffiehuisjes en boekenwinkels, waar hij regelmatig vertoefd, te beschrijven. Door veel terug te blikken probeert hij te analyseren hoe de Napolitanen in elkaar zitten. Duidelijk wordt dat zij een grote afkeer hebben van de rest van Italië en dat de bewoners ondanks alles trots zijn op hun afkomst.

Echt interessant wordt het natuurlijk pas als Hage de perikelen van de voetbalclub Napoli beschrijft. De persman die hem verder had moeten helpen negeert hem keihard, dus moet Hage op andere manieren aan zijn informatie komen. Hij richt zich gelukkig op randzaken. De periode dat Diego Maradona de show stal komt uiteraard terug, maar ook Napoli’s bekendste hooligan wordt uitgebreid beschreven. Dit gebeurt onder meer aan de hand van gebeurtenissen bij een bekerfinale, waarbij een supporter van Napoli wordt doodgeschoten door een supporter van het rivaliserende AS Roma. Op deze momenten geeft Hage een interessant inkijkje in de extreme supportersbeleving van de tifosi van Napoli.

De lezer moet dus vooral nieuwsgierig zijn naar de achtergronden van de stad Napels, want voetbal is helaas niet de rode draad in dit boek.

Napels
Gert Hage
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN 9789046820742