Hugo Borst deed het. Sjoerd Mossou ook. Michel van Egmond natuurlijk. Mart Smeets deed het heel vaak. Ja, zelfs Johan Derksen verzamelde zijn columns in een boekje. En nu heeft ook Robert Bugter zijn stukjes gebundeld in ‘Lief en Leed, voetbalverhalen uit de Adelaarshorst’. Het is alweer het vijfde boek van de Deventenaar over zijn club, Go Ahead Eagles.

liefnleed_web_frontIn 2010 schreef de 36-jarige Bugter, sinds 1989 seizoenkaarthouder van de club uit Deventer, ‘Net Niet’ over het seizoen 2009-2010, waarin Go Ahead Eagles op een haar na promotie miste. Twee jaar later volgde ‘Pieken & Dalen’ over het rumoerige seizoen 2010-2011. Dit boek werd weer twee jaar later gevolgd door ‘We love you Eagles’, een foto-album over de meimaand in 2013, waarin de Deventenaren na zeventien lange seizoenen weer promoveerden naar de eredivisie. En vorig jaar verscheen ‘Eagles till I die’, over de terugkeer van Go Ahead Eagles op het hoogste niveau.

‘Lief en Leed, voetbalverhalen uit de Adelaarshorst’ is een verzameling van eerder geschreven columns in het programmaboekje van Go Ahead, de website van Hard Gras, een business magazine uit de regio Deventer en Buitenkantje Links, de weblog van Bugter. De stukjes geven een goed beeld van de beleving van de schrijver tussen 2011 – waarin de Eagles nog moeizaam presteerden op het tweede plan – en 2015, waarin de club weer degradeerde uit de eredivisie. De titel doet de inhoud eer aan, want Bugter maakte in deze periode hoogte- en dieptepunten mee met zijn club. Het boek is echter geen opsomming van de sportieve prestaties van Go Ahead Eagles. In de stukjes gaat om de supportersbeleving en allerlei randzaken, die vaak los staan van wat er binnen de lijnen van de Adelaarshorst gebeurt, maar niet minder interessant zijn.

Een aardig element van het boek is dat de auteur terugkijkt op zijn oude columns en er commentaar op geeft. Zijn beleving is in de loop der jaren wel wat veranderd, geeft Bugter toe, mede omdat hij sinds enige tijd vader is en onnodige combi-regelingen en andere maatregelen zat is. “Ik ben zelf deels ook een televisie-supporter geworden”, kijkt hij terug op een column over betaalzender Eredivisie Live. ”Thuiswedstrijden mis ik niet, maar uitwedstrijden kijk ik steeds vaker vanaf de bank.’
29 ntkOm ‘Lief en Leed’ te waarderen, hoef je geen supporter te zijn van Go Ahead Eagles. De stukjes zijn erg herkenbaar voor iedere supporter die zijn club jarenlang door weer en wind volgt. Ja, zelfs voor die van PEC Zwolle. Aan het begin van elk seizoen dromen de meeste supporters weer van dat ene, bijna onbereikbaar lijkende doel. In Bugters geval was dat lange tijd promotie naar de eredivisie, zoals Feyenoord-supporters elk jaar dromen van een landstitel of fans van pakweg Vitesse van het winnen van de KNVB beker. Dromen die vrijwel nooit uitkomen, maar de supporters blijven toch hoop houden. Aan het begin van elk seizoen houden ze zichzelf voor dat ‘dit jaar alles anders zal zijn’, om (meestal) uiteindelijk toch weer bedrogen uit te komen.

Zoals Bugter zijn veel voetbalsupporters dag en nacht met hun club bezig. Ook al hebben ze soms helemaal geen zin om naar de wedstrijd te gaan, ook al is het voetbal vaak niet om aan te gluren, een ding weten zij zeker: elk jaar kopen zij gewoon weer een seizoenkaart van hun club. “Wij zijn niet geboren voor successen”, schrijft Bugter in de epiloog van ‘Lief en Leed’. “Toch ga ik gewoon weer mijn seizoenkaart verlengen. Ik zie geen enkele reden waarom niet. Het sfeertje op de voetbaltribune. Ik houd ervan. De mensen, die je al jaren ziet. Praatje hier, praat daar. Drankje hier, drankje daar. De cynische voetbalhumor. Eigenlijk is het voetbal niet eens het belangrijkste. Het is de aanleiding van dit alles. Go Ahead Eagles is eigenlijk een heel groot sociaal gebeuren en vooral: ik voel me er thuis.”

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in supportersverhalen is ‘Lief & Leed’ een aanrader, net als Bugters eerdere boeken, die inmiddels collector’s items zijn. De droog-cynische stijl van de schrijver maakt de boeken bovendien prettig leesbaar.

Jim Holterhuës

Lief en leed, voetbalverhalen uit de Adelaarshorst
Auteur: Robert Bugter
Uitgeverij Edicola
ISBN 9789492199317
Prijs: EUR 14,95

Kijk op www.kowet.nl voor bestelinformatie. Geen verkoopadres in de buurt? Stuur dan een mail naar eaglestillidie@kowet.nl.