Er zijn nog twee speelronden te gaan, maar het moet nu wel heel raar lopen als Feyenoord niet voor het eerst sinds 1999 landskampioen wordt. Toeval of niet, maar er komen deze maanden drie boeken uit over Feyenoord en dat worden er waarschijnlijk nog veel meer. De eerste uitgave in het rijtje is Het Legioen van supporter Berne van Leeuwen. Van Leeuwen neemt de lezer mee naar het kampioensseizoen 1998-1999, handig voor de mensen die dit alweer waren vergeten.

Het was Van Leeuwens eerste seizoen dat hij alle thuis- en uitwedstrijden ging. Hij viel dus meteen met zijn neus in de boter. Achttien jaar later staan veel gebeurtenissen nog in het geheugen van Van Leeuwen gegrift. In detail beschrijft hij een groot aantal wedstrijden van dat historische seizoen en dan vooral wat er buiten het veld gebeurde. De schrijver staat tijdens het successeizoen bij de fanatieke supporters achter het doel, zingt met alle liederen mee en geeft zijn ogen flink de kost. De sterren op het veld zijn dat seizoen onder anderen Paul Bosvelt, Cees van Wonderen, Patrick Paauwe, Julio Cruz en Jean-Paul van Gastel. Laatstgenoemde heeft het voorwoord van het boek geschreven.

Het Legioen lijkt een aardige weergave van het seizoen 1998-1999, al is dat moeilijk te beoordelen voor de neutrale lezer. De pech voor Van Leeuwen is dat hij meereist met zijn club in een tijd dat er nogal wat verplichte buscombi’s waren en de politie er bovenop zat, niet de meest avontuurlijke momenten voor een voetbalsupporter. Verder lijkt Van Leeuwen iets te graag de daden van de ruigere harde kern van Feyenoord te willen verheerlijken. Natuurlijk is dit ook een onderdeel van Het Legioen, maar daarover is al genoeg geschreven. Wat meer persoonlijke verhalen hadden beter in het boek gepast.

Gelukkig voor Feyenoord, Van Leeuwen én zijn vrienden valt er uiteindelijk wat te vieren op de Coolsingel, de plek waar Feyenoorders, naast De Kuip, het liefst samenkomen. Daarom is het boek een leuke aanwinst voor de verwoede Feyenoordboekenverzamelaar, die de komende tijd waarschijnlijk vaker zijn portemonnee zal trekken.

Het Legioen
Berne van Leeuwen
Uitgeverij Just Publishers
ISBN: 9789089753823