King gaat over oud-Feyenoord-verdediger Chris Gyan. Misschien niet de meest aansprekende speler om een boek over te lezen, ware het niet dat Gyan een begrip is in Rotterdam. Zo speelde hij onder meer mee in de UEFA Cup-finale in 2002 tegen Borussia Dortmund en als je in die wedstrijd hebt gespeeld, ben je in Rotterdam bij voorbaat al een held. De kleine Ghanees is bovendien een toegankelijk persoon en dat stellen de supporters in Rotterdam op prijs.

Tot zover de positieve kant van het verhaal. Gyan is in de jaren dat hij bij Feyenoord onderbetaald en hij gaf ook nog eens te veel geld weg, waardoor hij na zijn carrière snel in financiële problemen raakte. Hij kon gelukkig aan de slag in de haven van Rotterdam, waar hij leerde wat echt werken is. Een ziekte gooide echter roet in het eten en Gyan leidt nu vooral een leven binnen vier muren.

Schrijver Michel van Egmond kent Gyan al uit zijn tijd als hoofdredacteur van de Feyenoord Krant. Hij zag de Afrikaan als 17-jarige naar Nederland komen, waar hij in het diepe werd gegooid. Het duurde lang voordat Gyan zijn plek gevonden had, maar dankzij God kwam het allemaal toch nog goed. De voormalig verdediger is erg gelovig en dat is dan ook een rode draad in het boekje dat in twee delen is gesplitst. Deel een gaat over de voetballer Gyan en in deel twee wordt zijn leven na het voetbal beschreven. Vooral in het tweede deel krijg je door alle problemen die hij meemaakt medelijden met de oud-rechtsback.

Naar aanleiding van het boek organiseerden Feyenoord-supporters een spontane inzamelingsactie om Gyan uit de financiële problemen te krijgen. In een mum van tijd haalden zij duizenden euro’s op en ook uit de royalty’s van het boek zal Gyan een gedeelte krijgen, zodat hij financieel een wat rooskleurigere toekomst heeft. Nu zijn gezondheid nog, maar daar kan dit leuke boekje helaas niets aan veranderen.

King
Michel van Egmond
Uitgeverij Voetbal Inside
ISBN 9789045034393 
€ 17,50
140 pagina’s