Door de enorme stortvloed aan voetbalboeken die de afgelopen jaren zijn uitgegeven, is het moeilijk om een origineel onderwerp aan te snijden. Maar het is de heren Pot, Rossmeisl, Slotboom en Starink gelukt. Met Kampioenen ’14-’18 hebben ze een uniek werk gemaakt.

Het boek beschrijft het voetbal in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog door de ogen van de vier landskampioenen uit de oorlogsjaren: Sparta (1915, geschreven door Slotboom), Willem II (1916 – Rossmeisl), Go Ahead (1917 – Starink) en Ajax (1918 – Pot). Het kwartet schrijvers geeft in vier stappen weer hoe het voetbal veranderde van een randstedelijke elitesport tot volkssport nummer één.

Het zijn niet zomaar hobbyhistorici die aan de slag zijn gegaan, maar vier mannen die hun vak verstaan. De auteurs hebben voor het boek de annalen van de clubs doorgespit en laten bovendien zien wat de invloed van buitenaf was op het edele voetbalspel. Door de oorlog waren er talloze Belgen, Britten en andere Europese vluchtelingen en soldaten binnen de Nederlandse landsgrenzen.

Is het alleen maar hosanna als je de bladzijden omslaat? Dat niet. Wellicht omdat de heren al jarenlang met hun neus in de eigen clubgeschiedenis zitten, is het soms iets té gedetailleerd. Details waar het te vertellen verhaal ook zonder kan. Daarnaast worden sommigen zaken herhaald, iets wat het lezen afremt.

Toch valt dit in het niet bij het verdere puike werk wat de heren afleveren. Hun kennis en kunde laten de heren in elke letter terugkomen. Kampioenen ’14-’18 is een aanrader voor de boekenkast van elke voetbalgeschiedenisliefhebber.

Kampioenen ’14-’18
Voetbal in Neutraal Nederland
Menno Pot, Roger Rossmeisl, Anton Slotboom, Herman Starink
Just Publishers
ISBN: 9789089753533
€20,-