Joop Buyt is naast Twitterfenomeen, Snapchat-icoon en supporter van ADO Den Haag vanaf nu ook officieel dichter. Zijn bundel zat er al langer aan te komen en wie zijn Snapchatfeed volgt, zag al een aantal sneakpreviews voorbij komen. Tijd voor het echte werk dus. Gisteren werd zijn boek gepresenteerd.

Na het, in een ruk, uitlezen van Joop Buyt heeft niets met voetbal te maken moest ik even tot rust komen. Wat had ik nu precies gelezen? Was het een verhalenbundel, een gedichtenbundel? Hardop lachen, verzonken raken in gedachten bij de opsommingen van spelers uit vervlogen en betere tijden, instemmend knikken: ik deed het allemaal. In mijn interpretatie is het een bundeling levenslessen en herinneringen die niet uit de schoolbanken komen, maar rechtstreeks uit het echte leven.

De onderwerpen in dit boek zijn de onderwerpen des levens: voetbal, uitgaan, voetbal, het nachtleven en voetbal. Je kunt stellen dat Joop al deze onderwerpen heeft uitgespeeld, de eindbaas heeft verslagen en met deze bundel vertelt hoe hij dat heeft gedaan.

Eén tip: koop deze bundel en doe het snel. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat er slechts tweehonderd bundels zijn geproduceerd. En geloof me als ik zeg dat je niet meer levenslessen en voetbalwijsheden krijgt geperst in iets meer dan honderd pagina’s. Joop was de nummer 14 – een nummer dat alleen is weggelegd voor de allergrootsten – van de Staantribune Voetbaltwitteraar van het jaarverkiezing en dat is niet voor niets. Want ook Joop Buyt is ongeneeslijk beter.

Joop Buyt heeft niets met voetbal te maken is binnenkort te koop via Football Culture