John Feskens is D’n Beitel. Een bijnaam die al hij had gekregen voordat hij bij Willem II terechtkwam. Niet omdat hij zo’n harde verdediger was, maar puur vanwege zijn kenmerkende kin. Tijdens zijn loopbaan groeide Feskens min of meer per toeval uit tot Mister Willem II (483 officiële wedstrijden). “Willem II was voor mij niet de gedroomde club (…) Het was de tijd van voor het Bosman-arrest. Zelfs als je contract afliep, kon de club een transfersom vragen”, zo is te lezen in Staantribune #3 en in zijn pas verschenen biografie, die uiteraard ook de titel van zijn bijnaam draagt.

Feskens was een keurige eredivisie-voetballer en dat is terug te lezen in zijn biografie. Verwacht van hem geen schokkende uitspraken of onthullende geheimen vanuit de voetballerij. De verdediger vertelt over zijn jeugd in een Tilburgse woonwijk, hoe hij uiteindelijk bij Willem II belandt en zijn verdere voetbalcarrière. De meest opvallende anekdote is misschien wel dat Erwin Koeman dankzij Feskens niet werd opgenomen in de selectie van het Nederlands Elftal voor het EK in 1992. D’n Beitel was zelf nooit zo goed in wraakacties op het voetbalveld. Met Erwin Koeman had hij het echter een keer aan de stok gehad en dus zocht hij hulp bij zijn teamgenoten. Hij beloofde een beloning voor degene die Koeman een tikkie zou geven. Aldus geschiedde. Al was het ‘tikkie’ iets te goed uitgevoerd, waardoor Koeman een blessure opliep en niet meer in aanmerking kwam voor Oranje.

Feskens was populair bij de supporters. Het Tilburgse publiek vergaf hem zelfs een overstap naar aartsrivaal NAC. Tegenwoordig is hij analist bij PSV. Dat hij nog niet is vergeten in Tilburg, is duidelijk te merken bij het stadion: het supporterscafé is vernoemd naar de bijnaam van de voormalig middenvelder.

Het boek leest lekker weg, zonder dat het een pageturner is. Het mooist is voor het laatst bewaard in de ‘bijlagen’. Zo is er een brief van Erica Terpstra die Feskens heeft geselecteerd voor haar ‘droomteam’. Daarnaast is er een oude spelerslegitimatie gevonden en een hilarische afwijzingsbrief van de Brabantse jeugdselectie (vlak voordat D’n Beitel doorbrak): “De leden van de Kommissie hebben u gewogen en ………. te licht bevonden.”

De biografie is door vier verschillende auteurs geschreven, maar dat valt niet te merken aan de schrijfstijl. D’n Beitel is een prima boek geworden voor Willem II-supporters en voor fans van clubvoetballers uit de jaren negentig, een zeldzaam soort in het hedendaagse voetbal.

Foto: Marco Magielse