Johan Cruijff zal altijd een icoon blijven in Nederland en waarschijnlijk ook in de rest van de wereld. Iedereen kent de successen bij Ajax en zijn hoogte- en dieptepunten bij het Nederlands elftal. We weten ook dat hij FC Barcelona groot heeft gemaakt. Hoe hij dat heeft gedaan, is wat minder bekend. Internet bestond nog niet en beelden van de Spaanse competitie kwamen nog niet wekelijks op tv. Iemand die de jaren van Cruijff als trainer van Barça wel van dichtbij heeft meegemaakt, is Edwin Winkels. Als jonge journalist emigreerde Winkels in 1988 naar Barcelona, in hetzelfde jaar dat Cruijff trainer werd van de plaatselijke trots.

In Johan Cruijff in Barcelona staan verhalen uit de achtentwintig jaar waarin Winkels regelmatig contact had met Cruijff. Hij werd geen huisvriend, zoals andere Nederlandse journalisten dat wel werden, waardoor hij wel objectief lijkt. Winkels vertelt verhalen die de gemiddelde Cruijff-lezer nog niet kent. Omdat hij alles van zeer dichtbij heeft gevolgd, maakt dit het boek ook geloofwaardig. De journalist volgt Barcelona op de voet en staat regelmatig letterlijk bij Cruijff op de stoep om hem aan de tand te voelen.

Cruijff blijkt niet altijd de vriendelijke gentleman, zoals we hem kenden van zijn presentaties op zijn Courts. Regelmatig speelde hij ook keiharde spelletjes. Met voorzitters, assistenten, doktoren, soms tot in de rechtszaal toe. Maar in dit boek wordt wel duidelijk dat Cruijff altijd een held zal blijven in Barcelona. Sommige van zijn spelers noemen hem een god. Wel eentje met een zeer eigenwijs randje, zoals vaak genoeg blijkt in dit lezenswaardige boek.

Johan Cruijff in Barcelona
Edwin Winkels
Uitgeverij Brandt
ISBN 9789492037398