Het mooiste voetbalboek van dit jaar is waarschijnlijk al verschenen. De kans dat ‘Johan Cruijff, de legende’ wordt overtroffen, is bijzonder klein. Daarvoor staan er te veel schitterende foto’s van Nederlands beste voetballer ooit in. Dit boek moet bijna wel het complete overzicht van de voetballer Johan Cruijff zijn. Het gigantische werk van bijna drie kilo zwaar telt iets meer dan vierhonderd pagina’s en dat op A4-formaat. Geen exemplaar dat je even op schoot neemt en doorbladert. Hiervoor moet je echt aan tafel gaan zitten. Vanzelf droom je weg in de vele foto’s uit de jaren zestig, zeventig en tachtig.

Het boek is vrij simpel opgezet. Het start met een aantal foto’s uit de jeugdjaren van Cruijff en daarna wordt seizoen voor seizoen behandeld. Op zeventienjarige leeftijd maakt Cruijff zijn debuut in Ajax 1 tijdens de uitwedstrijd tegen GVAV in het Oosterpark. Ajax verliest die wedstrijd overigens, maar Cruijff scoort wel meteen. Elk seizoen heeft een geschreven inleiding, waarna het simpelweg wegkwijnen is bij de foto’s. Eerst in het zwart-wit, maar langzaamaan krijgt kleur de overhand. Voor de volledigheid staan ook Cruijffs statistieken vermeld. De lezer/kijker wordt meegenomen naar Ajax, Barcelona, Amerika, Valencia en Rotterdam, waar Cruijff als voetballer speelde. De jaren als trainer van Ajax en Barcelona komen uiteraard ook aan bod.

Voor later dit jaar staat de door Cruijff zelf geschreven autobiografie ‘Johan Cruijff, Mijn verhaal’ gepland. Tot die tijd is dit boek hét document dat je als voetballiefhebber in je bezit moet hebben.

Johan Cruijff
De legende (1947-2016)
Matty Verkamman, Jaap Visser, Edwin Winkels en Johan Derksen
Kick Uitgevers
ISBN: 9789491555183