Schrijvers Jan Luitzen en Wim Zonneveld hebben zich voorgenomen een overzichtswerk te schrijven van het voetbal in Nederland vanaf het begin tot aan de Eerste Wereldoorlog, grofweg van 1845 tot 1914. Het eerste deel verscheen in 2017, als nummer 115 van het tijdschrift Hard Gras. Onder de titel Kicksen en Wickets beschreven de auteurs de ontwikkeling van cricket naar voetbal in Nederland in de periode 1845-1888. 

Dit dubbelnummer van het tijdschrift De Sportwereld is het vervolg daarop. Hierin wordt, op een prettig leesbare manier, de periode 1880–1910 beschreven. Op kostscholen zoals Noorthey in Voorschoten worden Engelse sporten geïntroduceerd. Groepen jongeren in Haarlem gaan vervolgens ook cricket spelen. Zij richten clubs op, die later naast cricket ook voetbal gaan spelen. De eerste serieuze voetbalwedstrijd in Nederland wordt volgens de auteurs eind 1886 in Haarlem gespeeld tussen HFC uit Haarlem en ‘Sport’ uit Amsterdam. 

De wellicht belangrijkste vondst van de auteurs is dat de Koninklijke HFC niet in 1879 opgericht is, maar eind 1882. Het oprichtingsjaar 1879 blijkt een verzinsel van de beroemde sportpionier Pim Mulier. We zien uit naar het volgende deel over de beginjaren van het Nederlands voetbal. 

Hoe voetbal verscheen in Nederland
Jan Luitzen en Wim Zonneveld
Uitgever De Sportwereld
126 pagina’s
€ 10,95 

Wim Rongen