Omslag Verheijen

Raymond Verheijen is niet de meest populaire persoon in het voetbalwereldje. “Een eerste klas zeikerd”, “een arrogante lul”, “de Peter R. de Vries van het voetbal” en “een zelfingenomen betweterige kwal” zijn zomaar een paar meningen over de inspanningsfysioloog. Verheijen steekt zijn mening nooit onder stoelen of banken en daarbij maakt het hem niet uit om wie het gaat. Als hij vindt dat er anders moet worden getraind, zegt hij dat, of de trainer nu Frank de Boer, Dick Advocaat, Fred Rutten of Johan Cruijff is.

‘Hoe simpel wil je het hebben?’, (op)geschreven door Frank van Kolfschoten, is een zeer ruime beschrijving van de carrière van Verheijen. Geen moeilijk studiemateriaal, maar een overzicht van alle activiteiten van de Amsterdammer. Door de jaren heen heeft de inspanningsfysioloog samengewerkt met veel bekende namen uit de voetballerij. Dat deed hij vrij lang op de achtergrond, waardoor hij pas sinds een paar jaar een gezicht heeft gekregen in Nederland. Verheijen werkte onder andere met meerdere bondscoaches bij het Nederlands Elftal, volgde Guus Hiddink naar Zuid-Korea en Rusland en werkte lang bij Feyenoord, waar hij meehielp aan het perfectioneren van de succesvolle jeugdopleiding. Ook gaf hij tal van clubs advies over de manier van conditietrainen, met een mooi woord tegenwoordig ‘periodisering’ geheten. Ook deed hij onderzoek naar allerlei inhoudelijke zaken op voetbalgebied.

In het boek neemt Verheijen, zoals gebruikelijk, geen blad voor de mond. Hij onderzoekt, observeert, legt uit en levert kritiek. Maar in tegenstelling tot andere criticasters is zijn kritiek wel onderbouwd. Verheijen denkt na over alles. Daarom kun je dit boek niet snel wegleggen. Het opent soms zelfs je ogen. ‘Hoe simpel wil je het hebben?’ is interessant leesvoer, ook al draaft Verheijen uiteraard wel eens door. Als je daar doorheen kunt lezen, is dit verplicht leesvoer voor iedereen die iets verder kijkt dan alleen de uitslagen.

Robert Bugter

‘Hoe simpel wil je het hebben?’
Eigenzinnige lessen en spraakmakende anekdotes uit het topvoetbal van Raymond Verheijen
Auteur: Frank van Kolfschoten
Uitgeverij de Kring
ISBN 9789491567957