Hard Gras, ‘voetbaltijdschrift voor lezers’, brengt eens in de zoveel tijd een themanummer uit. Zo heet nummer 105, dat eind vorig jaar is verschenen, ‘De Denen’. Het nummer is – niet geheel verrassend – geheel gewijd aan Deense voetballers die in Nederland hebben gespeeld. Een aantal deed dat met groot succes, maar nog meer spelers werden net zo snel weer vergeten als dat ze kwamen.

Journalist Wiep Idzenga heeft al sinds zijn kinderjaren een zwak voor Deense voetballers en heeft ze altijd met meer dan gemiddelde interesse gevolgd. Bijzonder is de manier waarop de schrijver de Denen heeft bezocht. Hij trok in een busje door Denemarken op zoek naar spelers met een verhaal.

Uiteraard komen de succesverhalen over Sören Lerby en Frank Arnesen bij Ajax en PSV en van Jon Dahl Tomasson bij Feyenoord langs, maar boeiender zijn de verhalen van de spelers die het niet hebben gered. Denen willen graag gezellig bezig zijn, maar in Nederland is de voetbalcultuur toch iets anders. Zo wordt Jeppe Curth bij Feyenoord bijvoorbeeld tegen zijn benen geplast. Hij breekt nooit door bij de Rotterdammers, terwijl hij toch als groot talent te boek stond. Zo zijn er meer bijzondere verhalen over mislukte Denen in Nederland.

Het boek eindigt bij de voordeur van het huis van Lars Elstrup. Idzenga wil juist hem ontmoeten, vanwege zijn mysterieuze status. De voormalig spits van Feyenoord lijkt onvindbaar, totdat iemand de journalist tipt eens in het telefoonboek te kijken. Elstrup heeft echter geen zin om te praten. Het is een on-Deens, maar wel mooi, onverwacht slot van het boek, waarin tientallen Denen open en eerlijk vertellen over hun ervaringen in Nederland.

Hard Gras: De Denen
Wiep Idzenga
Uitgeverij Ambo I Antos
ISBN 978 9 02633 052 0