De cover en de titel beloven weinig goeds. Op de coverfoto van Genks Geweld kijkt een deel van de tweehonderd hooligans uit het Belgische Genk boos in de lens van de camera, het andere deel kijkt de een andere kant op. De ‘Ondergronders’, een collectief van journalisten dat zich onder meer richt op subculturen, is in de historie van deze harde kern gedoken. Zij interviewden talloze vooraanstaande figuren in de Genkse scène. Het boek leest als een soort documentaire vanaf eind jaren zeventig tot nu.

Genks Geweld gaat dus ver terug in de tijd, toen er nog twee clubs waren in Genk, te weten KFC Winterslag en Thor Waterschei. De supporters van beide clubs konden elkaar niet uitstaan, maar in 1988 fuseerden zij en daaruit ontstond Racing Genk. Geen naam waarbij meteen een belletje gaat rinkelen als het gaat om hooliganisme, zou je op het eerste gezicht zeggen, maar al lezende blijken de Genkenaren een flinke reputatie te hebben opgebouwd in België. In het boek zijn uitgebreide verslagen te lezen van confrontaties met de grote Belgische jongens als Anderlecht, Club Brugge en Standard Luik. Overwinningen worden uitgebreid beschreven, maar ook nederlagen komen aan bod. Zelfs de dip in de jaren negentig, toen het hooliganisme in Genk op zijn gat lag, wordt besproken, terwijl de harde kernen van andere clubs dat misschien liever zouden verzwijgen. De hooligans van Genk zijn ook liefhebbers van knokpartijen op afgelegen plekken, de free fights, iets wat tegenwoordig in de mode schijnt te zijn.

Gelukkig gaat dit boek niet alleen over het geweld, maar zijn de Ondergronders ook echt in de groep van Genk gedoken, wat aardige persoonlijke verhalen oplevert. Ook de bevriende harde kern van Fortuna Sittard komt uitgebreid aan het woord. Met zo veel hooliganverhalen is het noodzakelijk het boek wel een paar keer weg te leggen, maar desondanks is Genks Geweld een interessant verhaal over een groep die voor het lezen van dit boek nog relatief onbekend was.

Genks Geweld
Ondergronders
Uitgeverij Ondergronders VOF
ISBN 978 90 90294 7 04