Hoe cru het ook klinkt: het Italiaanse voetbal werd pas volwassen onder leiderschap van Benito Mussolini, met twee wereldtitels voor de Azzurri als gevolg. Dat Il Duce daar smerige politieke spelletjes bij gebruikte, zal niet onbekend zijn. De manier waarop hij dat precies deed, is voor veel mensen wel een vraag. Auteur Simon Martin zet in het boek Football and Fascism: The National Game Under Mussolini nauwgezet uiteen hoe voetbal een fascistische propagandamachine werd.

Martin concentreert zich op bijna alle facetten van de voetbalsport. Van stadionarchitectuur tot aan de kleinste naamswijzigingen. En hoe kon de kleine provinciestad Bologna uitgroeien tot een eliteplaats?

Voetbal was bovenal een bureaucratisch machtsspel. Papier was soms belangrijker dan de bal. Bij het lezen van dit boek kijk je verschrikt op en zie je hoe makkelijk de psyche van de mens is te misbruiken voor politiek gewin. Voetbal is een politieke agressor en sommige elementen uit de tijd van Mussolini zijn tegenwoordig nog terug te vinden.

Football and Facism is geen simpel boek waarin je even een paar bladzijden leest om het na drie dagen weer op te pakken. Het is complex, wetenschappelijk en vereist enige voorkennis. Daarnaast ontbreekt op sommige momenten een duidelijke structuur en kan de chronologische opbouw beter. Voor mensen die het interbellum en fascisme interessant vinden, is het meer dan een aanrader voor de boekenkast.

Football and Fascism: The National Game Under Mussolini
Simon Martin
Berg uitgeverij
ISBN: 9781859737057