Allereerst: mea culpa, mannen van FRFC1908! Dit boek lag al maanden op mijn nachtkastje, maar van een recensie kwam het wegens alle drukte rond Staantribune maar niet. Bij dezen alsnog!

Wie zit er nu te wachten op een recensie over een boek dat over vorig seizoen gaat? denk je nu misschien. Welnu, als je wilt weten waarom de Feyenoord-leiding al jaren overhoop ligt met een gedeelte van de aanhang, raad ik je aan dit jaarboek en zijn drie voorgangers (het uitverkochte ’Feyenoord Till I Die’, ‘Hallo, daar zijn we weer’ en ‘Wij zijn Feyenoord’) te lezen. Het geeft een verklaring waarom supporters recent een protestmars met verhuisdozen en andere acties organiseerden. Er gaat namelijk veel mis in en rond het Maasgebouw. Althans, in de ogen van veel supporters.

Zo schrijft Roeland van Meerveld, inmiddels ex-voorzitter van Stichting Het Legioen (de door de club zelf opgerichte supportersclub), in het voorwoord: “Voor sommigen lijken de verhalen over de gebeurtenissen in het Maasgebouw een vorm van fictie. Maar op basis van mijn eigen ervaringen in de afgelopen twee jaar kan ik melden dat het toch echt de realiteit is. Je blijft je verbazen.”

De argumenten die daarvoor in dit boek worden gegeven, zijn weliswaar niet altijd steekhoudend en de meningen zijn niet altijd genuanceerd, maar hé, dat hoort ook een beetje bij dit soort uitgaven, die voor supporters, door supporters worden gemaakt. Het geeft in ieder geval een meer realistische kijk op de gang van zaken in Rotterdam-Zuid dan dat de club zelf wil doen geloven in haar uitingen.

‘Europacup & Europoort’ – met als ondertitel ‘Leven met Feyenoord is mooi leven’ – bestaat echter niet alleen uit ‘genuil’ over het bestuur van de club. Het jaarboek is zorgvuldig samengesteld en geeft een compleet overzicht over 2014-2015, inclusief alle oefenwedstrijden en randverschijnselen op supportersgebied. Waar Feyenoord was, waren de makers van het boek. Vooral leuk zijn de vele verhalen over uitwedstrijden. Met name die in Europees verband; en wat dat betreft waren de supporters van Feyenoord vorig seizoen erg verwend met uitstapjes naar Istanbul, Kiev (tegen Zorya Luhansk, waarover veel te doen was vanwege de situatie in Oekraïne), Sevilla, Rijeka, Luik en Rome. En tussendoor was er ook nog een trainingskampje in Dubai, dat door enige supporters werd bezocht en in het boek wordt beschreven. Ook bijzonder zijn de vele prachtige, door supporters gemaakte foto’s rond de wedstrijden van Feyenoord.

Verder is het dubbelinterview met Feyenoord-watchers Martijn Krabbendam (VI) en Mikos Gouka (AD) lezenswaardig. Vooruit, een fragment:
Krabbendam: “(..) Het zijn van supporter van een club die nooit wat wint, schept ook een band. Van wij tegen de rest, wij houden echt van de club en niet van het succes. Maar voor de club zou het wel heel goed zijn als ze weer wat zouden winnen, ja.”
Gouka: “Ik zat naast Martijn in Rome, en dan keek je zo naar het uitvak, en ik zei tegen hem: wat zou er nou gebeuren als deze club een keer zeven wedstrijden voor het eind van het seizoen al kampioen is? Als je al ziet wat er loskomt als ze een achtste finale halen…”
Krabbendam: “Kijk naar Eindhoven als die kampioen worden na zeven jaar. Ja, een leuk feest, maar wat denk je dat er hier gebeurt als Feyenoord kampioen wordt? Ik denk dat de mensen in het hele land niet weten wat ze meemaken.”

Feyenoord is – bij mijn weten – de enige club in Nederland wiens supporters elk seizoen zelf een jaarboek uitgeven. Dat verdient navolging. But then again… misschien valt er over andere clubs gewoon niet zo veel te melden. Want je kunt veel van Feyenoord vinden, de club en haar supporters zijn in ieder geval niet saai.

Het boek is hier te bestellen voor de symbolische prijs van € 19,08 (oprichtingsjaar Feyenoord), zolang de voorraad strekt!