De Gantoise, 101 sterke verhalen over de Buffalo’s is geen chronologische geschiedenis van KAA Gent. Schrijver én Staantribune-redacteur Raoul de Groote wil via anekdotes en verhalen over bekende personen en gebeurtenissen rondom KAA Gent een collectief geheugen oproepen en het clubgevoel vatten. Hij voert bestuurders op als Achiel Delongie, die 25 jaar voorzitter was, trainers als Hein Vanhaezebrouck, die Gent in 2015 voor het eerst kampioen van België maakte, en clubiconen als Gilbert De Groote, die zijn hele leven voor Gent gespeeld en gewerkt heeft.

Ook spelers als Aad Koudijzer, jarenlang aanvoerder, de jeugdige talenten Kevin De Bruyne en Dries Mertens, de tragisch verongelukte Jean-Claude Bouvy, doelman Armand Seghers uit de jaren vijftig en zestig en de inmiddels 90-jarige spits Mokuna passeren de revue.

Daarnaast ontbreken fameuze wedstrijden niet in het boek, net als aan de voetbalclub gerelateerde gebouwen in Gent, de succesvolle KAA Gent Ladies, sterke verhalen over onder anderen de steenrijke voorzitter Albert de Meester en trieste momenten, zoals de busreis uit 1952 waarbij 35 supporters verongelukten. 

Het werkelijk prachtig uitgegeven boek is er een om regelmatig in te bladeren, de verhalen te lezen en te genieten van de vele mooie foto’s van Staantribune-huisfotograaf Marco Magielse. Na lezing van het merendeel van de anekdotes, belangrijke wedstrijden en personen, kun je de Buffalomars (pagina 259!) uit je hoofd leren en een bezoekje brengen aan de Ghelamco Arena.

Recensent: Wim Rongen

De Gantoise, 101 sterke verhalen over de Buffalo’s
Raoul de Groote
Uitgever Lannoo
303 pagina’s
ISBN 968 94 014 5557 2
€ 34,99