In de perszaal van de Ghelamco Arena van AA Gent was vorige week de presentatie van het boek De Gantoise, 101 sterke verhalen over de Buffalo’s van Staantribune-redacteur Raoul De Groote, waarbij onder anderen oud-spelers Leon Mokuna, Gilbert De Groote, Willy Quipor en Gunther Schepens aanwezig waren. In het boek belicht De Groote in 101 verhalen, interviews en statistieken de geschiedenis van de Gantoise, zoals AA Gent tot 1972 officieel werd genoemd. 

Wie trok zijn teennagels uit om beter op doel te kunnen trappen? Welke speler was de inspiratiebron voor een film? En welk bijzonder verhaal hebben de supporters te vertellen? Van het eerste veldje in de stad via het Jules Ottenstadion naar de Ghelamco Arena, alles komt aan bod. De Grote schreef ook een stuk over Willem II en de Nederlanders Aad Koudijzer, trainer Ab Fafié, Mark Boussoufa en Eric Viscaal verschijnen in het lijvige boek, net als Brian Ruiz (ex-FC Twente) en Søren Busk (ex-MVV).

“Een fantastisch boek met de meest uiteenlopende anekdotes. Heel boeiend, eerlijk en warm geschreven”, sprak Gent-directeur Patrick Lips bij de presentatie. “Het is geen geschiedkundig boek maar op het einde heb je wel een goed idee van wat AA Gent is, wat de club is en wat ons DNA is.”

Naast Staantribune schrijft De Groote voor diverse sportmedia en België en Nederland. Ook heeft hij enige biografieën geschreven, waaronder die van Rode Duivel Kevin De Bruyne, en maakte hij, samen met onder anderen Staantribune-huisfotograaf Marco Magielse, een schitterend boek over de wielerklassieker Parijs-Roubaix.

De Gantoise, 101 sterke verhalen over de Buffalo’s  (ISBN: 9789401455572, uitgeverij Lannoo) is onder meer hier verkrijgbaar.

Geheel rechts: oud-speler Léon Mokuna, de eerste Afrikaanse voetballer in de Belgische competitie
Gilbert De Groote (staand) in gesprek met Léon Mokuna
Auteur en Staantribune-redacteur Raoul de Grote luistert aandachtig naar Léon Mokuna

Foto’s: Marco Magielse