“Opvallend veel vrouwen willen na de lezing met Björn op de foto. Bij navraag vooral om die aan hun zoontjes te laten zien. Eenmaal in contact met Kuipers vinden ze voetbal toch aantrekkelijker dan ze dachten. Uit een groep vrouwen die de fotosessie van een afstandje bekijkt: ‘Ik wist niet dat zij een kind had’.”

Dit is zomaar een passage uit het boek Björn, over de bekendste scheidsrechter die Nederland momenteel kent. Björn Kuipers wordt hier neergezet als een heuse ‘womanizer’. Maar wat is Kuipers niet? vroeg ik mij af na het lezen van het boek. Hij wordt afgeschilderd als een ware alleskunner. De superlatieven volgen elkaar in rap tempo op. In de introductie is in de eerste regel meteen te lezen dat hij bij de absolute wereldtop van de scheidsrechters hoort. Door zijn hoge mate van alertheid laten spelers overschrijdend gedrag achterwege. En hierdoor kunnen ze zich concentreren op goed voetbal. Met andere woorden, het komt door Björn Kuipers dat we regelmatig naar wedstrijden van hoog niveau kijken. In diezelfde introductie is te lezen dat hij eigenaar is van de Supermarkt van het Jaar en dat zijn lezingen een hit zijn in Nederland.

Het is moeilijk om over alle lovende woorden heen te lezen. Op den duur gaan ze zelfs irriteren. Maar aan de andere kant hebben we natuurlijk ook te maken met de beste scheidsrechter van Nederland. Gerard Braspenning heeft Kuipers de afgelopen twee jaar gevolgd, te beginnen in Brazilië. Daar halen de scheidsrechter en zijn team niet de finale van het WK, omdat Oranje de halve finale bereikt. De teleurstelling bij ‘Team Kuipers’ is groot. Het volgende doel is de finale van het EK 2016, ook hier grepen zij naast de eindstrijd.

In Björn krijgt de lezer een uitgebreid beeld van de scheidsrechter en zijn team, variërend van zijn grensrechters tot aan zijn videoanalist. Kuipers is een man die de touwtjes graag stevig in de handen heeft. Hij stuurt zijn team aan met de nauwste precisie en laat niets aan het toeval over. Tussendoor komen diverse, voor Kuipers belangrijke, personen aan het woord, variërend van Michael van Praag tot aan Jan Smit en zijn eigen familie. Het boek is een prima promotie voor de arbiter. De scheidsrechter die ons land op dat vlak al geruime tijd goed op de kaart zet.

Björn
Gerard Braspenning

Pharos Uitgevers
ISBN 9789079399758