Hans van der Meer is een van de bekendste Nederlandse fotografen in de wereld van de voetbalcultuur. In het verleden maakte hij al indruk met boeken als Hollandse Velden en Europese Velden. Nu is er het boek Antwerpse Velden, met – zoals de titel al verklapt – foto’s uit Antwerpen. Zoals gebruikelijk in zijn eerdere werken, concentreert Van der Meer zich in dit boek op amateurvelden. Dus geen Royal Antwerp FC of Beerschot Wilrijk, maar wel FC Scheepsboys, Entrepot Du Congo en VK Valaarhof. Deze clubs zullen weinig mensen wat zeggen, maar dat maakt niets uit door de schoonheid van de foto’s.Velden

Het is Van der Meer wederom gelukt de sfeer van de amateurvelden over te brengen. De fotograaf gaat niet puur voor de actiefoto’s, maar laat vooral de ruimte eromheen zien. Op die manier blijf je kijken naar de foto’s en zoeken naar nieuwe dingen. Jan Mulder is speciaal in de pen geklommen om zijn liefde voor het Antwerpse voetbal te verklaren. De schrijver gaat juist wel in op de bekende afgezakte profclubs in Antwerpen. Hij komt er nog steeds graag, ook al is het al vijftig jaar geleden dat hij er speelde met zijn toenmalige club Anderlecht. Mulder beschrijft daarnaast zijn enige Derby der Lage Landen in de Bosuil.

Als je bent uitgekeken naar de foto’s, is er nog een DVD aan dit boek toegevoegd, met dezelfde titel. Een prachtige halfuur durende film, volop amateuristische kneuterigheid. Beelden van kantinejuffrouwen, materiaalmensen, plassende amateurvoetballers, heel fanatieke keepers en grensrechters komen voorbij. Na een half uur wil je eigenlijk meer, maar dat zit er helaas niet in.

Antwerpse Velden is een must voor liefhebbers van fotoboeken.

Robert Bugter

Antwerpse velden, de grote baklijn
Hans van der Meer & Jan Mulder
Uitgeverij Lecturius
ISBN 978-94-6226-130-3 3