De Bundesliga werd 55 jaar geleden met zestien clubs opgericht als hoogste voetbalniveau in het toenmalige West-Duitsland. In dit naslagwerk krijgt ieder seizoen volgens een vast stramien vier pagina’s toebedeeld. Daarin staan onder meer de eindstand, alle uitslagen, een kampioensfoto, de topscorers en het elftal van het seizoen vermeld. In dat laatste worden in totaal tien Nederlanders gekozen, van wie Roy Makaay en Frank Verlaat beiden drie keer. Huub Stevens en Louis van Gaal werden overigens allebei een keer trainer van het jaar.

Van ieder seizoen wordt een opvallende gebeurtenis opgenomen. Zo werd in november 2011 de wedstrijd 1. FC Köln – FSV Mainz 05 vlak voor de aftrap afgelast, omdat de scheidsrechter had geprobeerd zelfmoord te plegen.

In 55 jaar is natuurlijk veel veranderd. In de beginjaren waren er nog semi-profs, zoals Wolfgang Overath, die in 1964 een beroepsopleiding volgde naast het voetbal.

Wolfgang Overath, van 1962 tot 1977 speler van 1. FC Köln en inmiddels voorzitter van de club.

Als je het boek leest, vallen een paar dingen op. Zo zijn de financiële verschillen tussen voetbalclubs ook in Duitsland steeds groter geworden. Waren er in de eerste ze seizoenen zes verschillende kampioenen, de laatste zes jaar is dat steeds dezelfde club, Bayern München uiteraard. Ook sponsoren zijn steeds invloedrijker geworden, zoals bij RB Leipzig. Bovendien zijn de entreeprijzen in de afgelopen 55 jaar harder gestegen dan het salaris van de gemiddelde toeschouwer.  De enige constante factor in de 1. Bundesliga was Hamburger SV, dat vanaf 1963 onafgebroken in de hoogste divisie speelde, tot de degradatie op 12 mei 2018. 

Na  de val van de Muur  was Andreas Thom (links, in duel met Jürgen Kohler) de eerste DDR-speler in de  Bundesliga ( april 1990). 

Verwacht geen diepgravende analyses in 55 Jahre Bundesliga 1963-2018. Dit is een boek om af en toe eens lekker in te bladeren, naar de 1.600 – veelal schitterende – foto’s te kijken en herinneringen op te halen. 

Recensie: Wim Rongen
Foto’s: Imago

55 Jahre Bundesliga 1963-2018
Matthias Brügelmann
264 pagina’s
ISBN 9783667113269
€ 15,40

//////