1. FC Lokomotive Leipzig kan bijna elk jaar wel een jubileum vieren, zoveel naamsveranderingen heeft deze club ondergaan. Zo ook dit jaar, want in 2016 is het vijftig jaar geleden dat de club Lokomotive in de naam kreeg. Reden genoeg om over deze halve eeuw een fotoboek te publiceren. Van Maradona tot Eusébio, ze komen allemaal voorbij.

Over al die fascinerende en soms lastig te volgen naamsveranderingen gaat het in dit boek niet. Het is een onvervalst fotoboek met de ene prachtplaat na de andere. De foto’s worden aangevuld met kleine bijschriften. Dus ook als je geen Duits kunt lezen, is het goed te volgen. Het liefst heb je zo’n boek in je handen, om het te voelen en te ruiken, maar het is helaas stijf uitverkocht. Daarom bestaat er een digitaal (en gratis) alternatief!

Vooral de eerste helft van het boek is zeer de moeite. Lokomotive was een topploeg in Oost-Duitsland en speelde dus regelmatig Europees voetbal. We zien Eusébio langskomen in de Intertoto Cup, we zien de Duitsers – ondanks een 4-1 nederlaag op het oude Molineux – doorbekeren dankzij een 3-0 thuisoverwinning tegen Wolverhampton Wanderers en we zien de prachtige, geel-blauwe shirts tegen FC Barcelona. Natuurlijk ontbreekt ook de verloren Europa Cup II-finale tegen Ajax (pagina 153!) niet.

Na de Duitse eenwording ging het bergafwaarts met de club en veranderde de naam weer. In 2003 richtten supporters Lokomotive nogmaals op, om in de laagste divisie  – de elfde (!) klasse – te beginnen. In het Zentralstadion trok de ploeg bij een duel meer dan twaalfduizend toeschouwers, nog altijd een wereldrecord voor een wedstrijd in de laagste divisie van een land. René Heusel werd dat seizoen topscorer met 81 doelpunten in 26 wedstrijden, wat doet vermoeden dat Die Lokschen iets te goed waren voor die divisie. Lokomotive klom weer op de voetballadder, maar zal nooit meer zo succesvol worden als in de Oost-Duitse periode. Als uitsmijter staat in het boek een foto van het Bruno Plache stadion in zijn volle, vergane glorie.

Neem even een half uurtje de tijd en begin met virtueel bladeren. Langs Maradona, langs Der Lothar, langs Klinsmann, maar vooral langs de historie van een fascinerende voetbalclub, een van de mooiste uit de voormalige DDR.

fotoleipzig1