Ondanks hun hoge bankrekeningen begeven voetballers zich soms op het verkeerde pad. Met een pilsje of baco teveel achter het stuur kruipen is van alledag, maar sommige spelers weten het iets bonter te maken. Zij zagen hun rijke bestaan tijdelijk beperkt worden tot vier muren en een uitzicht van tralies. Staantribune selecteerde er vijf. Op de eerste plaats: Jan Mulder.

De tafelgast bij Studio Voetbal? Nee, we hebben het niet over dé Jan Mulder van Ajax en Anderlecht, maar over de voormalige linksback van onder meer Feyenoord en SVV. In 1999 werd hij veroordeeld tot zeven jaar celstraf. Jan(tje) Mulder haalde door zijn voetbalkunsten niet vaak de voorpagina’s, maar dat lukte hem wel doordat hij werd beticht van doodslag op een van zijn beste vrienden, de autohandelaar Jan Baas. Het fatale incident speelde zich af in de jachthaven van Brielle, waar de dronken ex­-voetballer ruzie kreeg en het slachtoffer met enkele trappen op het hoofd van het leven beroofde.

In 2013 werd Mulder ook nog genoemd als mogelijke spil in een omkoopschandaal in het seizoen 1992-1993 van Telstar. In een duel tegen Zwolle veroorzaakte Mulder bij een 1-0 voorsprong een penalty door opzettelijk hands te maken. Twee minuten voor het laatste fluitsignaal gleed hij de bal nog in eigen doel. “Iemand die zulke dingen durft te beweren, sla ik z’n kop eraf ”, luidde Mulders kernachtige reactie.

Lees de volledige Top 5 van bijzondere boeven in het voetbal in Staantribune nummer 5!

mockup_top5Het magazine is los verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België en in de webshop (ook in een speciaal pakket met Staantribune # 2, 3, 4 én een exclusieve pdf van het 0-nummer). Je kunt het nieuwe nummer ook lezen in Blendle.

In de jongste editie van Staantribune staat ook een uitgebreide reportage over het VfL Bochum van Gertjan Verbeek, een openhartig interview met Orlando Smeekes, die als zoon van drugsverslaafde ouders opgroeide in pleeggezinnen en internaten, en een reportage over de Zweedse voetbalclub Assyriska FF, die in 1974 werd opgericht door Assyrische vluchtelingen.

mockup_cover_nr5Verder in dit nummer onder meer:

  • interview met de markante voetbaljournalist Iwan van Duren
  • achtergrondartikel over clubs in de Belgische Tweede Klasse
  • portret van Andro Knel, de oud-speler van Sparta en NAC die overleed bij de SLM-ramp in 1989
  • fotoreportage van Stade Joseph Marien, thuishaven van het Brusselse Royale Union Saint-Gilloise
  • Annie van Hooijdonk, de stadionspeaker van NAC Breda
  • historische uitwedstrijd Genua-Ajax
  • een van de laatste interviews met de onlangs overleden Hans Posthumus
  • en vaste rubrieken als Persoonlijk (dit keer met oud-international Bert Konterman), De Derby, over die van Belfast tussen Glentoran en Linfield, en Het Plakboek, ditmaal van Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst.

En dat alles gelardeerd met schitterende foto’s, in een fraaie vormgeving.

Word lid!
Als je nu lid wordt van Staantribune ontvang je naast de nieuwe editie ook het 0-nummer in pdf. Leden van Staantribune genieten ook andere voordelen, zoals een uitnodiging voor de Staantribune Ledendag (waarover binnenkort meer nieuws!) en korting op producten in de webshop, zoals boeken. En dat voor slechts €44,95 per jaar. Nog geen lid? Ga dan snel naar www.staantribune.nl/wordlid.mockup_OrlandoSmeekes
mockup_VanBronckhorstmockup_unionSaint-Gilloise
mockup_VanDuren
mockup_AndroKnel