In de documentaire ‘Bij Wat Ook Moog’ Gebeuren’ (2014) volgde regisseur Dirk Beers, in opdracht van RTV Rijnmond, drie spelers van de A1 van Sparta Rotterdam tussen januari en juni 2013. De prille voetbalcarrières van Anwar El-Ghazi (inmiddels speler van Ajax 1), Bryan Janssen en Marciano Simonis worden indringend in beeld gebracht. De documentaire werd onlangs vertoond tijdens het Sportfilmfestival van Rotterdam en is nu online te bekijken.moog

De film toont hoe de spelers binnen en buiten het veld genieten, maar tegelijkertijd worstelen. Ze lijken zonder meer gelukkig met hun grote talent (“Toen ik vier of vijf was, begon ik hier in de buurt te voetballen bij BVV Barendrecht. Naarmate de jaren vorderden, heb ik ook echt helemaal geen andere liefde gevonden dan voetbal”), maar de film laat ook de mindere kanten zien van het spelen in de jeugdopleiding van een profclub. Degene die minder presteert, valt af en moet terug naar zijn amateurclub (“Het is wel spijkerhard. Als je niet presteert, ga je eruit”) en het zelfvertrouwen onderling bij de jongens valt soms tegen (“Hoe hoger je komt, hoe minder je moet vertellen aan anderen”). Daarnaast begint de aandacht én de druk van de buitenwereld al vroeg (“We voetballen leuk bij Sparta, de meeste mensen denken dat ze snappen wat het inhoudt. Maar als je in de hoek zit waar de klappen vallen, word je helemaal verrot geschopt”).

Schaduwzijde
“Aan de ene kant ben je bevoorrecht door je talent, maar aan de andere kant heeft je talent ook een schaduwzijde. Ik wilde met deze documentaire die twee kanten van talent laten zien”, zegt regisseur Beers. “Dat had ook gekund in bijvoorbeeld de balletwereld, maar ik weet veel meer van voetbal en wilde juist in deze wereld dit thema uitwerken. Een ongelofelijk boeiend thema, waar heel veel in zit. Al die jongens die nu bij Sparta spelen, waren uitblinkers bij hun amateurclubs en mochten daarom naar Sparta komen. Maar in Rotterdam komt zo’n jongen wel in een omgeving terecht tussen allemaal uitblinkers, waarvan sommigen misschien nog meer talent hebben dan dat hij heeft. Wat doet dat met die spelers? Hoe gaan ze om met de druk, en met tegenslagen? Ik heb juist deze jongens gevraagd om mee te werken aan de documentaire, omdat ik denk dat ik zo drie verschillende persoonlijkheden in beeld kon brengen. Het ging mij niet zozeer om de grootste talenten, maar juist om de spelers met een boeiend verhaal. Dat El-Ghazi in dat seizoen een contract bij Ajax ging tekenen, wist ik natuuurlijk niet toen ik aan de documentaire begon.”Bij watDe film geeft een prachtig beeld van de roemrijke club Sparta, maar laat ook zien dat een speler in de jeugdopleiding van een profclub het zwaar heeft. De documentaire geeft soms zelfs een beklemmend gevoel. Regisseur Beers laat zien dat profspelers in spé niet alleen hun talent koesteren, maar het soms ook als een last met zich meedragen. Dat thema is knap uitgewerkt. ‘Bij Wat Ook Moog’ Gebeuren’ is een docu die blijft hangen. Een aanrader voor iedereen die iets heeft met jonge jongens die dromen van een carrière als profvoetballer. Wilden we dat niet allemaal vroeger?

Tekst: Maurice van Westrienen